Vittnen grep in mot inbrottsförsök i Ronneby – utsattes för mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

En man sågs försöka bryta upp dörren till en kiosk på Kungsgatan i Ronneby. När han blev ertappad och avbruten gick han till attack med ett vasst föremål.

Även på söndagskvällen stoppades ett inbrott i Ronneby.

01.45 natten till söndag avvärjdes inbrottsförsöket. En person fick ett knytnävslag på hakan.

– De som ingriper är ganska många, så de lyckas till sist hålla fast honom tills vi kommer till platsen, säger polisens presstalesperson, Sara Andersson.

Ska man som privatperson gripa in i sådana här situationer?

– För att vara på säkra sidan ska man observera från avstånd och håll koll på den personen tills vi kan komma till platsen.

Mannen, som är i 35-årsåldern, är anhållen misstänkt för mordförsök.

Boende grep inbrottstjuv

Även på söndagskvällen stoppades ett inbrott i Ronneby. Det var vid 20-tiden som de boende stoppade en man som tagit sig in i hemmet via garaget. De boende gjorde ett så kallat envarsgripande av gärningsmannen.

– De upptäckte en person inne i bostaden, jagade i fatt, fångade och ringde polisen. Det var bra gjort av de boende, säger Henrik Lindqvist, som är jourhavande förundersökningsledare.

Polisen skriver på sin Facebook-sida att det var sonen i huset som sprang efter inbrottstjuven, lade ner personen på marken och bevakade honom tills polisen kom. Polisen skriver också att sonen är blivande polis och ska börja polisutbildningen i höst.

Gärningsmannen, som är i 40-årsåldern, är anhållen misstänkt för försök till inbrottsstöld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.