Polisen vill inte svara på om mannen överlämnade sig självmant eller hur han hittades. De nöjer sig med att säga att mannen, som är i 50-årsåldern, är ”anträffad”. Han har hållit sig undan sedan dödsolyckan inträffade för två dygn sedan. Att man ändå fått tag i honom är angeläget.
– Det var glädjande, säger Erik Hiding, vakthavande befäl vid polisen.
Han hittades klockan 20.50 i Falun. Polisen höll ett inledande förhör med honom under söndagskvällen och därefter beslutade åklagare om att han skulle anhållas. Själv nekar han till brott.
En lokal polis lyckades tidigare få kontakt med mannen via telefon, men det samtalet ledde inte omedelbart till att han kunde gripas.
– Vi har sökt honom hela helgen. Det är den enda personen som kan berätta vad som egentligen hände, säger Erik Hiding.
Svårt skadad
Flickan blev påkörd vid 21-tiden på fredagskvällen, på E45 strax söder om Orsa. När hon steg av en buss kom en bil i hög fart och körde på henne. Flickan fördes svårt skadad till sjukhus efter kraschen men hennes liv gick inte att rädda.
Bilisten som körde på henne stannade inte efter kollisionen utan smet från olycksplatsen. Den misstänkta bilen hittades strax efteråt, cirka en kilometer från olycksplatsen. På de bilder som cirkulerar på bilen var den kraftigt krockskadad i fronten.
Polisen har utifrån bland annat vittnesmål en relativt klar bild av hur olyckan gått till och bedömer utredningsläget som gott.
Dömd för otaliga trafikbrott
Mannen är på sannolika skäl misstänkt för grovt vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning och olovligt avvikande. Han är känd av polisen sedan tidigare och dömd för trafikbrott, vilket polisen bekräftar.
Han är tidigare dömd för flera fall av rattfylleri, smitning, grov olovlig körning och saknade körkort. För två månader sedan dömdes han för misshandel, i domen slår tingsrätten fast att den gärningen samt mannens brottshistorik gör att det finns skäl att döma honom till fängelse. Men eftersom mannen då tagit kontakt med en alkoholterapeut, och uppgav att han ville ordna upp sitt liv, fann rätten att skyddstillsyn med en föreskrift om att genomgå alkoholavvänjande behandling var den bästa påföljden.
Frågan man ställer sig är hur den här mannen kunde få vara ute och köra?
– Det är en väldigt bra fråga. Det är så det ser ut med de straffen som trafikbrotten ger i dag och det är sällan det blir några andra påföljder än så, säger Erik Hiding, vakthavande befäl på polisen.