Delad bild – till vänster står Leif Pettersson (S) i grå kavaj och glasögon, till höger står Rütger i svart jacka som är orolig för planerade vindkraftverk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer i videon om varför kommunen i nuläget inte kan godkänna de planerade vindkraftverken – och Sunnansjöbon Rütigers oro om de skulle byggas. Foto: Lotta Olin/SVT

14 vindkraftverk planeras – men Ludvika kommun kan inte godkänna dem

Uppdaterad
Publicerad

Det planeras 14 vindkraftverk på Låsberget, men där Ludvika kommun egentligen idag inte kan godkänna planerna till följd av den nuvarande vindkraftplanen som de menar att följa.

– Jag ser stora, tuffa utmaningar för bolaget att överhuvudtaget verkställa planen de lämnat in, säger Leif Pettersson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Under fredagen kallade kommunledningen till presskonferens om de planerade vindkraftverken som kan ha en maxhöjd på 300 meter.

Kommunen vill bland annat invänta beslut från riksdagen om fastighetsskatter, ersättningar och andra saker i förhållande till vindkraftverk innan de tar beslut i frågan.

– Vi vill få en tydlighet vad som gäller så ser vi det som nödvändigt att vänta in till dess att man får fastlagt regelverk för ersättningarna, säger Leif Pettersson (S) och uppmanar att de som är oroliga för de planerade vindkraftverket att komma in med relevanta synpunkter.

Bolaget om planerna: Se vad som är möjlighet i slutändan

I nuläget sätter dock nuvarande vindkraftplan i kommunen, som ligger till år 2030, stopp för planerna. Den tillåter idag enbart vindkraftverk på maxhöjd av 150 meter. Den ska dock ses över i samband med översiktsplanen nu under året.

Bolaget, Galileo Empower, som vill bygga vindkraftverken är däremot inte oroliga. I nuläget är projektet enbart i sin linda. Ingen ansökan har skickats in utan det har enbart kallats till samråd.

– Vi ska sammanställa samrådet, väga samman alla utredningar som gjorts och se vad som är möjligt i slutändan. Slutlig utformning och antal verk är inte klart utan det får man ta efter samrådet, då man alltid samråder om maxomfattning, säger Björn Dellming, projektledare vid Galileo Empowers.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.