• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

16,7 miljoner – så mycket pengar saknas

Uppdaterad
Publicerad

Minst 16,7 miljoner kronor – så mycket saknas efter den omfattande förskingringen mot Gävle kommun. Den misstänkta kommunanställda kvinnan är fortfarande spårlöst försvunnen.

Chefsåklagare Ulf Back bekräftar idag en siffra på hur mycket pengar som saknas efter jätteförskingringen i Gävle kommun. Men siffran kan komma att öka.

– Det handlar om 16,7 miljoner kronor som det ser ut idag, säger han till SVT Gävledala.

Siffran baserar sig på en sammanställning från kommunens ekonomer som jobbat med att gå igenom genomförda transaktioner. Men det är fortfarande oklart vart pengarna tagit vägen, fast man jobbar ifrån teorin att pengarna hamnat hos den misstänkta Gävlekvinnan som är spårlöst försvunnen sedan den 12 november.

– Vi håller koll på hennes konton och följer olika transaktioner.

– Vi har sett att det registrerats betalningar till bland annat olika personer och föreningar. Vi misstänker att de är påhittade transaktioner och att pengarna istället hamnat hos den misstänkta kvinnan, säger Ulf Back.

Om en dryg vecka beräknar chefsåklagaren kunna ta ställning till om kvinnan ska begäras häktad i sin frånvaro. I dagsläget är hon anhållen i sin frånvaro och efterlyst i Sverige, men det finns inga spår av henne över huvud taget – inga transaktioner har registrerats i hennes konton, hennes pass och andra tillhörligheter som visar vem hon är har hon lämnat hemma. Men polis och åklagare arbetar efter tesen att hon fortfarande är vid liv.

– Det går att ta sig runt obemärkt, säger Ulf Back.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.