• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

De flesta bilbränderna har skett på Tjärna Ängar. Foto: Räddningstjänsten Dala-Mitt

Hittills 16 anlagda bilbränder under året

Uppdaterad
Publicerad

Under 2016 har flera bilbränder anlagts i Borlänge. Inrikesminister Anders Ygeman (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) presenterar förslag på hårdare straff och snabbspår för vissa typer av brott, bland annat för att minska förekomsten av bilbränder.

Sedan årets början har räddningstjänsten Dala-Mitt i Borlänge larmats om 16 bilbränder som bedömts som anlagda. Åtta av dem, det vill säga hälften, noterades under april och maj. Majoriteten av bilbränderna har skett runt området Tjärna Ängar.

Sommaren har varit något lugnare. Under juni och juli har två anlagda bilbränder per månad konstaterats, och under augusti har en bil brunnit hittills. Det är dock inte bara bilar som blir föremål för anlagda bränder.

Dalarna – Tjärna Ängar

Vill få bukt med bilbränderna

Inrikesminister Anders Ygeman (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) höll under onsdagen en presskonferens där man konstaterade att bilbränderna runt om i landet är alldeles för många.

Man presenterade en rad utredningar och förslag som man överväger att införa. Det handlade bland annat om att höja lägstastraffet för grov skadegörelse till sex månaders fängelse.

Man vill även överväga att införa snabbspår och jourdomstolar för vissa typer av brott.

Kommunpolis positiv till förslag

Erik Gatu är kommunpolis i Borlänge och jobbar i nära samarbete med områdespoliserna på Tjärna Ängar. Han välkomnar ministrarnas förslag, samtidigt som han även ser att arbete på andra fronter är nödvändigt för att minska förekomsten av anlagda bilbränder.

– Den här typen av förslag är naturligtvis bra, men det är även annat som behövs med tanke på utanförskap. Man kan inte bara vässa straffskalan, säger Erik Gatu och tillägger:

– I de här områdena kanske man inte känner att man är med fullt ut i samhället. Det finns svårigheter i språk, och man kanske inte har arbete i samma utsträckning och av den anledningen inte känner sig delaktig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Tjärna Ängar

Mer i ämnet