Visentkalven Sabina. Foto: SVT/Peder Sjöqvist

Vilda visenter ska ge öppna landskap

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen skrevs ett speciellt avtal i Avesta. Det handlar om bufflar, eller rättare sagt visenter. I Avesta finns en av Europas främsta avelsstationer för visenter och parken är med i ett projekt för att återinföra visenter ut i det vilda.

Under onsdagen skrev Avesta visentpark under ett avtal om samarbete med Rewilding Europe, som jobbar för fler vilda djur i Europa.

Samarbetet innebär att visenter från Avesta Visentpark kommer att placeras ut på ett antal platser runt om i Europa under en 10-årsperiod. I anslutning till detta kommer Rewilding Europe att lansera sitt utsättningsprogram, Bison Rewilding Plan 2014-2024.

– Vi kan inte säga ett exakt antal på hur många visenenter det blir från Avesta. Det beror på hur rewilding får in finanisering till sin verksamhet men målsättningen är ett antal visenter varje år, säger Theresa Granqvist som är informatör på Avesta kommun.  

Visenten är Europas största landlevande däggdjur, de har varit nära att utrotas men klarat sig mot alla odds. Nu kan de vara framtiden för öppna landskap. Runt om i Europa görs nu försök för att hålla landskapen öppna på andra sätt än genom det traditionella jordbruket. Avsaknaden av vilda betande djur är ett problem på många håll.

– Det här är verkligen en stor grej som kommer märkas i hela Europa, säger Mikael Jansson som är chef för Teknisk Service i Avesta kommun.

Förra veckan sände SVTs Mitt i naturen ett program om visenterna i Avesta. Se hela programmet här!

Felaktiga uppgifter

Till en början angav Avesta kommun att det nya avtalet skulle medföra att 500 visenter från Avesta Visentpark skulle placeras ut på ett antal platser runt om i Europa under en 10-årsperiod. Den uppgiften publicerade vi på SVT Gävledala. Det visade sig senare att kommunen drog tillbaka uppgiften om det exakta antalet visenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.