Ägg- och spermiebanken efterlyser större mångfald bland donatorer

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en stor efterfrågan på ägg och spermier från donatorer med olika etniska bakgrunder.  

– Vi ser ett ökande behov för donatorer av olika etniska ursprung på alla våra kliniker, säger Anna Karin Lind, medicinsk chef på ägg- och spermiebanken Livio. 

Att det är brist på donerade ägg och spermier kan leda till att fertilitetsbehandlingar omöjliggörs. Tar det för lång tid kan patienter hamna över den tillåtna åldersgränsen för donationsbehandling när de väl kommit fram i kön.

Det framhåller ägg- och spermiebanken Livio, som under donationsveckan vill uppmärksamma bristen på donatorer av könsceller. 

Brist på alla kliniker

Just nu märker man en ökad efterfråga på donatorer med olika etnisk bakgrund på klinikerna i Falun, Umeå, Stockholm, Göteborg och Malmö. Mångfalden behövs i matchningen som görs med de blivande föräldrarna och deras önskemål.

– I Sverige är det den behandlande läkaren som väljer donatorer utifrån de blivande föräldrarnas utseende och egenskaper.

I klippet berättar Bo Claesson, verksamhetschef och läkare på Livio i Falun, om hur matchningen av donatorer går till och varför det är viktigt med större mångfald bland donatorerna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.