• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kammaråklagare Charlotta Tanner besöker i dag olycksplatsen i Ludvika. Foto: Tobias Enmark/SVT

Åklagaren: Kan bli en långvarig utredning

Uppdaterad
Publicerad

I dag måndag besöker kammaråklagare Charlotta Tanner olycksplatsen i Ludvika för första gången, där ett brobygge rasade i torsdags. ”Det är en extraordinär händelse och det kan bli ganska svårt att utreda den. Jag vill se platsen innan de sätter igång att röja där”, säger hon.

Olycksplatsen är fortfarande avspärrad och för Charlotta Tanner är det viktigt att se den innan något förändras där. 

– Jag vill se den som den såg ut direkt efter olyckan, säger hon. 

Broraset i Ludvika

Polisens tekniker arbetar fortfarande på platsen och den tekniska utredningen kommer att pågå ett tag, enligt Charlotta Tanner som arbetar vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Olyckan utreds som ett arbetsmiljöbrott.

LÄS MER: Facket: ”Det dör arbetare varje månad”

Utredningen bedöms som svår

– Jag har bara andras uppgifter, men utredningsarbetet bedöms bli ganska svårt och man kan anta att det kan bli långvarigt, säger hon på väg till Ludvika.

Utöver polisens och åklagarens utredningar pågår andra utredningar om broolyckan, hos Arbetsmiljöverket och hos entreprenören Skanska. 

– De hämtar jag sedan in till mina utredningar. De här utredningarna har olika fokus, men min uppgift är att ta reda på om brott har begåtts och vem som i så fall kan vara ansvarig, förklarar Charlotta Tanner.

– Utredningen sker i flera steg. Först handlar det om att ta reda på vad som har hänt och om har det begåtts något brott – om det i så fall är hos Skanska eller underentreprenören – finns det någon med sådant ansvar att det kan vara frågan om straffbar oaktsamhet? säger Charlotta Tanner.

Kan handla om förbiseende

När det gäller arbetsmiljöbrott är det sällan frågan om uppsåt, säger hon. Men det kan handla om förbiseende, att riskerna inte utretts tillräckligt i förväg och att riskbedömningen inte är korrekt gjord. 

– Man kan till exempel ha använt andra material än vad som står i ritningarna. Det är ett exempel på sådant som vi tittar på. 

Hur lång tid utredningen kan ta går inte att svara på, men generellt gäller att arbetsmiljöbrott sällan utreds snabbt, enligt Charlotta Tanner. 

– Det kan ju också bli så att polisens tekniker behöver vara med även när uppröjningsarbetet börjat. Vi ska ha en kontinuerlig dialog medan de röjer.

Finns inte någon misstänkt

Hon vet inte än om hon ska väcka åtal. Än så länge är misstankegraden låg och det finns inte någon misstänkt person. 

– Jag bedömer kontinuerligt hur bevisläget ser ut. Än så länge är misstankegraden att det finns anledning att anta att brott som hör hemma under allmänt åtal har begåtts. Det är långt ifrån sannolika skäl, det ligger långt ner på bevisskalan. Men det omprövas ju hela tiden, säger hon.

LÄS MER: Byggnads om svåra broolyclan: Någon måste ta sitt ansvar

LÄS MER: Brobygge i centrala Ludvika har rasat – 12 skadade

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Broraset i Ludvika

Mer i ämnet