Skandalscener i Vasaloppet – demonstranter tog sig in i spåret.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aktivister rycks bort – se bilder från SVT:s livesändning när årets vinnare, Torleif Syrstad, tvingas väja för aktivisterna när de plötsligt ger sig ut i spåren. Foto: SVT

Aktivister döms – sprang in på spåret i Vasaloppet

Uppdaterad
Publicerad

Två aktivister döms nu för brott mot ordningslagen efter att ha sprungit in på spåret under Vasaloppet tidigare i år. Straffet blir dagsböter på totalt 2000 kronor var.

Det rör sig om två män i 50-årsåldern som sprang in på spåret ungefär en kilometer innan mål precis när årets vinnare kom åkande.

Männen kunde vid händelsen precis lyftas undan av funktionärer och ordningsvakter innan de hann störa loppet.

Vasaloppet

Civilklädda poliser var på plats under Vasaloppet med uppdrag att hålla koll på personer som kunde tänkas sabotera loppet, och kände igen flera engagerade klimataktivister på plats.

För Expressen berättade miljöorganisationen Återställ våtmarker kort efter händelsen att de låg bakom aktionen.

Aktivisterna: Handlade i nödvärn

Enligt åtalet har de två männen erkänt själva händelseförloppet, men nekat till brott. Männen har hävdat att de handlade i nödvärn.

Tingsrätten menar att det inte är uteslutet att nödvärn kan hävdas ”med hänvisning till intressen kopplade till miljön.”

I domen konstateras dock att ”kraven på att det ska vara fråga om någorlunda konkreta och omedelbara möjligheter att bidra till skydd av klimatet” inte uppfylls i situationen, och att männen därmed inte har handlat i nöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet