Akut personalbrist vid Räddningstjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten i södra delen av Sälenområdet är i kris.

En tredjedel av brandmannastyrkan fattas vid stationen i Transtrand och ofta är det bara två brandmän som har jour.

– Det är frustrerande men det finns inget intresse av att bli deltidsbrandman, säger räddningschefen Per Hampus.

Läget för räddningstjänsten i södra delen av Sälenområdet gick in i ett krisläge över nyår och trettonhelgen.

Flera i styrkan i Transtrand har sagt upp sig eller flyttat, det har inte gått att hitta ny personal och när det var som värst fanns endast två brandmän i jour.

Men det var ingen tillfällig svacka, utan krisen kommer att fortsätta.

I dag fattas en tredjedel av styrkan vid stationen, endast åtta av de tolv brandmännen som behövs, finns till hands.

– Det känns inte tryggt för de som vistas i södra Sälen, Transtrand och Lima, säger räddningschefen i Malung-Sälens kommun Per Hampus.

Stationen i Transtrand, några kilometer söder om Sälens by, ligger strategiskt viktigt till, nära skolorna, äldreboendena, en del stora industrier och mitt i det intensivaste trafikstråket.

Under vintersäsongen finns tiotusentals turister i Sälenområdet och de flesta färdas på vägarna. På trettondagen inträffade tre trafikolyckor ungefär samtidigt inom kommunen.

Det ska egentligen alltid finnas fyra brandmän i Transtrand, men rekryteringskrisen gör nu att inga styrkor där är kompletta. Som mest finns numer tre personer i styrkan och var tredje vecka är det endast hälften av det tänkta – alltså bara två brandmän i jour.

– Det är frustrerande. Vi har försökt rekrytera men det finns inget intresse. Vi måste ta tag i det här nu efter helgerna, säger Per Hampus.

Det finns en brandstation uppe på själva fjället, vid Lindvallen, som fortfarande har full bemanning och det är räddningen i den akta läget som råder i fjällområdet i dag.

Men rekryteringskrisen i den södra delen kan sprida sig och det är allt svårare att hitta personal. Tidigare gick brandmansjobbet att kombinera med att arbeta till exempel vid en industri.

– Det är inte som förr. Det är mycket svårare att sticka från jobbet om det blir ett larm i dag. Det här är ett problem vid industrierna som började för fem, sex år sedan men i dag är det väldigt svårt att hitta lämpliga personer, säger Per Hampus.

Och när det är svårt att rekrytera tillräckligt många brandmän kan lösningen bli att personalen all mer använder sig av lättare små brandbilar – så kallade ”första insats bilar” – FIB-bilar.

Det är små fordon som brandmannen kan ta med sig till sitt vanliga jobb under jouren. Vid ett larm åker personalen då direkt till olycksplatsen, det finns vatten i bilen och det går att på egen hand släcka mindre bränder.

Sådana här snabbare fordon finns redan i dag men det kan bli fråga om att köpa in flera för att höja säkerheten när inte folket räcker till. Att flera brandmän av de få som är i jour snabbare kan ta sig till olycksplatsen och därefter invänta en stor styrka från en annan station.

– Jag tror att det kan vara en bättre lösning än det vi har i dag, säger Per Hampus.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.