Alhem: Ändrad lagstiftning vore tydligare

Uppdaterad
Publicerad

Brottsrubriceringen grov kvinnofridskränkning är en av de mest komplicerade lagar som finns i landet. I flera domar de senaste åren har tingsrätterna valt att inte döma för brottet trots flera bevisade brott. Nu vill den före detta chefsåklagaren se tydligare lagstiftning.

När SVT Nyheter Dalarna tittar på domar som kommit fem år tillbaka i tiden som gäller brottet grov kvinnofridskränkning så finns det flera där tingsrätterna i länet valt att döma för brotten separat i stället för att slå ihop dem även när det är många brott (se faktaruta nedan).

I en av domarna bevisades elva fall av misshandel och ofredande utan att tingsrätten sett det som ett led i en upprepad kränkning. I stället för att männen blir dömda för grov kvinnofridskränkning så har de i tolv olika domar fått lägre straff eftersom brotten inte slås ihop. Vi bad före detta chefsåklagare Sven-Erik Alhem titta på domarna och kommentera dem.

Dalarna – Vi granskar våldet mot kvinnor

– Man märker att domstolen nästan har letat efter en möjlighet att komma undan att ”klippa till” för grov kvinnofridskränkning. Istället säger de att det legat ”något under gränsen” för vad som krävs, säger Sven-Erik Alhem.

Komplicerad lag

– Jag skulle vilja säga att om man ändrade lagstiftningen så att den upprepade kränkningen stod kvar som krav, men gärningarna inte ha varit ägnade att allvarligt skada personens självkänsla, utan bara skada personens självkänsla. Då tror jag att man skulle komma närmare att domstolarna skulle finna det styrkt att det är fråga om en grov kvinnofridskränkning, säger Sven-Erik Alhem.

Efterlever lagen det som den kom till för?

– Nej, om man har komplicerade brottsförutsättningar som det finns i den här lagen, och det finns en möjlighet att döma alternativt till lindrigare påföljd, så blir det lätt så att man tar det tillfället i akt från domstolens sida, säger Sven-Erik Alhem.

Grov kvinnofridskränkning (Brottsbalken kapitel 4 § 4 A)

En paraplyrubricering som innebär dessa brott:

– misshandel

– ofredande

– olaga hot

– skadegörelse

– brott mot kontaktförbud

Om tre av brotten ovan kan bevisas ha hänt inom en tidsperiod på sex månader  så kan brotten tillsammans räknas som ett grovt brott – grov kvinnofridskränkning.

Men dessutom måste det bevisas att brotten har ”utgjort ett led i en upprepad kränkning av personens integritet och gärningarna varit ägnade att allvarligt skada personens självkänsla.”

Fälls personer för alla kriterier så är minimistraffet 9 månaders fängesle. Annars döms personen för de brott som bevisas vart och ett för sig och får ofta ett betydligt lindrigare straff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Vi granskar våldet mot kvinnor

Mer i ämnet