I Dalarna har Gagnefs kommun sedan 2015 arbetat med en aktiv handlingsplan för suicidprevention. Håkan Elfving är grundskolechef i Gagnefs kommun, och säger att det handlar mycket om att ha ögonen på den ökande psykiska ohälsan hos ungdomar, men även på ensamheten bland äldre.
– Att bli sedd, bekräftad, få berätta och bli lyssnad till är det viktigaste. Vi har ett väl fungerande anhörigstöd och ger möjligheten till de som är ensamma att hitta träffpunkter i tillvaron och vi jobbar brett i skolan med främjande och förebyggande insatser, säger han.
Dubbelt så många kommuner arbetar
Nya siffror från Folkhälsomyndigheten visar att andelen kommuner som arbetar med att förebygga suicid har ökat – från 23 till 50 procent mellan åren 2015 och 2019.
Samtidigt tycker organisationen Suicide Zero att fler kommuner borde ha en plan.
– Lokala handlingsplaner är ett viktigt verktyg för att minska antalet självmord, då forskningen tydligt visar att kunskap och insatser nära människors vardag är avgörande för att vända siffrorna, säger Rickard Bracken, generalsekreterare på Suicide Zero.
I videon berättar Håkan Elfving om hur Gagnefs kommun arbetar med suicidprevention.
Hit kan du vända dig om du mår dåligt:
På 1177.se finns råd om vad man kan göra när man inte mår bra. Där finns också telefonnummer och chattadresser om man behöver någon att prata eller chatta med:
Jourhavande medmänniska: Telefon: 08-702 16 80, chatt: jourhavande-medmänniska.se
Jourhavande kompis: chatt: jourhavandekomp.se. (För barn och unga upp till 25 år)
Mind självmordslinjen: Telefon: 901 01 – Chatt: mind.se – även för närstående
Här finns fler telefonnummer och chattadresser hos 1177
Källa : Vårdguiden 1177