Damkläder, leksaker och hemelektronik toppar listan över klappar som säljs vidare efter jul. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Här är julklapparna flest säljer vidare

Uppdaterad
Publicerad

Stora mängder oönskade julklappar säljs varje år vidare på andrahandssajter. Under den gångna julhelgen har siffran ökat med 14 procent – något som Traderas presschef ser positivt på.

”Ökningen vi ser är ett viktigt steg mot en helt nödvändig omställning till cirkulär konsumtion”, skriver Sofia Hagelin i ett pressmeddelande.

Blusen i fel färg och storlek som riskerar att hänga oanvänd i garderoben kan bli någon annans käraste vardagsplagg när oönskade klappar säljs vidare. På andrahandssajten Tradera bytte fem saker ägare varje sekund under den gångna julhelgen – en ökning med 14 procent jämfört med i fjol. 

”Det är märkligt att vi fortsätter att köpa på oss nyproducerade julklappar när vi redan har mer än vi behöver. Samtidigt är det glädjande att allt fler börjar inse nykonsumtionens klimatpåverkan”, skriver andrahandssajtens presschef.

Klimat

Många uppgraderar

Damkläder, leksaker och hemelektronik toppar listan över klappar som säljs vidare efter jul när 147.000 annonser har ordet ”ny” i titeln.

”Just med kläder kan det ju vara svårt med passform och färger, vilket kan förklara varför den kategorin dominerar på topplistan. Men vi ser även att många uppgraderar efter jul. Man behåller till exempel sitt nya konsolspel man fick i julklapp och säljer av det gamla.”

Oväntad ökning av julmat

Denna jul har andrahandssajten även sett en oväntad försäljningsökning av julmat – som ansjovisburkar till höga priser till följd av dåligt fiske samt Aladdinaskar med trillingnöten. För några dagar sedan såldes en ask från 2013 för 475 kronor, kanske främst som samlarobjekt.

Vilka oönskade julklappar toppar listan?

Dessa klappar såldes vidare i störst utsträckning:

  • Damkläder (klänningar, skjortor och blusar)
  • Leksaker (lego och pussel)
  • Herrkläder (skjortor och tröjor)
  • Hemelektronik (dataspel, bärbara datorer, spelkonsoller)
  • Svenskt keramik & porslin

Baserat på försäljningsvolym 24-26 dec 2022.

Källa: Tradera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet