Elitidrottstränaren Kalle Gräfnings i löparkläder står ute i vinterväder

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ska man tänka med lågintensiv löpning? Elittränaren Kalle Gräfnings förklarar vad som händer i kroppen när man springer långsamt. Foto: Jennifer Howgate/SVT

Allt fler väljer att springa långsamt – det här är ”slow running”

Uppdaterad
Publicerad

Att jaga rekordtider är inte längre det som gäller. Trenden ”slow running”, alltså att springa långsamt, har nämligen blivit allt mer populärt.

– Kilometertider, distanser och prestationer blir sekundärt, säger Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden.

En kartläggning bland flera stora motionslopp i Sverige som SVT Dalarna gjort visar en tydlig trend. Allt fler springer långsammare.

Siffror från Göteborgsvarvet visar att löptiderna på loppet ökat med i snitt nio minuter sedan år 2000.

Samtliga stickprov bland resultattider på Stockholm Marathon, Tjejmilen och motionsloppet Blodomloppet visar att löptiderna bland motionärer ökat de senaste tio åren. Dock är trenden den motsatta bland topplaceringarna.

– Jag är inte förvånad att det är längre tider. Min känsla är att löpning blivit till för alla och att det är accepterat att springa och delta i sitt eget tempo, säger Kalle Gräfnings elittränare i löpning och längdskidor.

Ökat intresse för ”slow running”

Företaget Trailrunning Sweden bekräftar bilden av att allt fler drar ner på löptempot. Den senaste tiden har man sett en stor ökning i intresse för just “slow-run” löpgrupperna.

– Intresset för att springa lugnt, pausa under passet och fokusera på att uppleva, ökar definitivt, säger Elisabeth Hansson.

”Slow running revolution”

Trenden, som brittiska tidningen The Guardian kallar för ”the slow running revolution” kan förklaras med att löpningen idag lockar en bredare massa. Något som Elisabeth Hansson håller med om.

– Att det är okej att springa sakta kommer att öppna löpningen för många fler som tidigare inte har känt sig hemma i sammanhanget, säger hon.

Elittränaren Kalle Gräfnings förklarar i videon ovan vad lågintensiv träning är och vad som händer i kroppen när man springer långsamt.

kvinna springer i vinterlandskap

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med Maria på en långsam löptur: ”Jag gör det kroppen tycker är skönt” Foto: Jennifer Howgate/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.