Ambulanspersonal i Gävle stängs av

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra veckans avslöjande att ambulanspersonal i Gävle vägrat transportera en 16-årig pojke till sjukhus efter ett självmordsförsök stängs nu två personer av från sitt arbete. Bakom beslutet finns också misstankar om rasism.

— Två personer är avstängda från sina tjänster. Och grunden till det är dels polisens avvikelserapport men också vad som framkommit när vi intervjuat de inblandade, säger Jörgen Tranevik, verksamhetschef vid ambulansen i Gävleborg.

I början av februari hoppade en 16-årig flyktingpojke från ett fönster för att ta sitt liv. Han överlevde till synes oskadd men trots att han var uppenbart självmordsbenägen vägrade ambulanspersonalen att köra pojken till sjukhus. Transporten fick istället en polispatrull stå för.

Gävledala: Ambulanspersonal fick sparken

Och idag var det en tydligt skamsen samling landstingschefer som hade kallat till presskonferens för att be om ursäkt och meddela beslutet om avstängning:

— Polisens vittnesmål pekar på ett helt oacceptabelt beteende [hos landstingets personal] och det strider mot vår värdegrund, säger landstingsdirektör Svante Lönnbark och påpekar att det också handlar om att återfå allmänhetens förtroende.

De två ambulanssjukvårdare som är avstängda är avstängda med lön men utan några arbetsuppgifter under tiden som landstinget utreder händelsen.

”Låt honom hoppa”

Förutom ambulanspersonalens vägran att köra sin patient finns också starka misstankar om rasism. En av de avstängda ambulanssjukvårdarna uppges ha sagt att det ”bara gäller en flykting – låt honom hoppa” vilket hördes av både kollegor och polis.

— Det är fullständigt oacceptabelt. Landstinget Gävleborg ska inte göra skillnad på olika patienter utifrån hudfärg, kön eller person, säger Jörgen Tranevik.

— Jag har inte kunnat se någon acceptabel förklaring till att detta skedde, men nu är vi i början av utredningen.

Journalföringen brister

Den andra avstängda ambulanssjukvårdaren hade det högsta medicinska ansvaret på platsen och enligt den pågående utredningen som leds av landstingets säkerhetschef Peter Bivesand så finns det brister i journalföringen om händelsen.

Man vill också ta reda på hur det kunnat gå nästan två månader mellan händelsen och att den kom till landstingsledningens kännedom. Redan ett par dagar efter självmordsförsöket hade nämligen polisen ett möte med representanter för ambulanssjukvården där man framförde kritik mot ambulanspersonalens agerande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävledala: Ambulanspersonal fick sparken

Mer i ämnet