”Vi missar lite av de primära uppdragen” – Ambulanssjuksköterskan Magnus Brodén berättar hur arbetet förändrats under pandemin. Foto: Ann-Louise Julin

Akutvård får stå tillbaka när ambulanshelikoptern behövs i covidvården

Uppdaterad
Publicerad

På grund av pandemin har läget varit ansträngt på intensivvårdsavdelningen på Falu lasarett. Det har i sin tur lett till en förändrad arbetssituation för personalen på länets ambulanshelikopter som nu ägnar allt mer tid åt att flyga covid-patienter.

– Vi är inte överbelastade men vi gör nu en annan typ av uppdrag jämfört med 2019, säger Magnus Brodén, baschef och

helikoptersjuksköterska.

Coronaviruset i Dalarna

Den stora skillnaden för personalen är att de numera åker på betydligt färre akuta uppdrag som till exempel olyckor. Istället flyger de mer mellan sjukhus med covidpatienter som inte får plats på IVA i Falun.

– Det är sköra patienter vi flyger, de är inte vakna utan ligger i respirator, säger Magnus Brodén.

”Ligger på den övre gränsen”

Flygningarna nu blir oftast längre än tidigare då patienterna många gånger flygs till sjukhus i andra regioner.

– Vi har en gräns på hur mycket vi får flyga på ett dygn. Tidigare har vi oftast klarat den förutom vissa vid vissa toppar som jul och påsk. Men nu är vi oftare vid den gränsen, även om det är sällan som vi kliver över den, säger Magnus Brodén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet