Just nu bygger Ann och Janne i Vansbro kommun en ny ladugård som är ett steg i deras omställning till ett mer klimatsmart lantbruk. Här ska dieseldriven utfodring bytas ut mot en eldriven robotutfodrare. Och elen ska komma från gårdens solpaneler.
Parets lantbruk producerar årligen bland annat 4 000 ton potatis, 250 ton vete och 100 ton kött – för det krävs 60 000 liter diesel.
Eldriven lastmaskin höll inte måttet
För att påbörja resan mot en fossilfri fordonspark på gården har de testat en eldriven lastmaskin. Ett försök som misslyckades:
– Den klarade inte de tunga lyften som krävs. Så vi får vänta tills maskinleverantörerna har lite bättre att erbjuda, säger Ann Eriksson.
Tror på lösning
Framöver tror Ann på eldrivna lastmaskiner men när det gäller traktorer är hon mer tveksam till att el räcker till:
– De ska ju jobba i jorden och ta upp potatis och det är tungt arbete i många timmar. Där kanske det till exempel kan handla om att driva med biodiesel, biogas eller vätgas istället. På något sätt kommer det att lösas – det tror jag, säger hon.
Men ni föder upp köttdjur här på gården – hur klimatsmart är det?
– Vårt sätt att föda upp djuren är klimatsmart om man ser till hela kretsloppstänket. Vi utfodrar djuren med rester från potatispackeriet och närliggande livsmedelsindustrier och gräset som de äter lagrar kol. Djuren tillverkar gödsel som gör att vi kan odla andra grödor och slipper köpa så mycket konstgödsel.
– Och det viktigaste av allt – att vi producerar mat till människor och bidrar till öppna landskap.
Följ med till gården och hör vad lantbrukarna menar krävs för att ställa om till en fossilfri fordonspark.