Foto: SVT

Ännu ingen lösning i sikte

Uppdaterad
Publicerad

Ännu finns ingen lösning på bemanningsproblemen vid Falu lasarett, men flera möten är inplanerade nästa vecka.

Efter att kirurgen på Falu lasarett tillfälligt stoppade canceroperationer för ett par veckor sedan har det varit upprörda känslor och många insändare i tidningarna.

Har semester nu

En del av de bekymmer som uppstod just nu är helt enkelt en baksmälleeffekt från i somras när många sjuksköterskor erbjöds både 10.000 och 20.000 kr per vecka för att jobba under sin semester. De som nappade på det måste ta ut sin semester nu istället. Men det är inte hela problemet. Det finns de som säger att det här började när det gamla nattavtalet revs upp.

”Nattavtalet en del av problemet”

– Jag tror att det är en jättestor del av hela situationen, säger Kerstin Erlandsson ordförande för Vårdförbundet Dalarna. Sen finns det fler komponenter, men det är en väldigt viktig del med nattavtalet, säger Kerstin Erlandsson.

Bakom hela problemet ligger förstås också den nationella sjuksköterskebrist som rått i Sverige i många år nu. Det ledde till att operationer på Falu lasarett fick stoppas redan på våren 2015.

Facket är kritiskt

Vårdförbundet säger att landstingsledningen hittills inte lyssnat på sjuksköterskornas önskemål, men i nästa vecka har ledningen i alla fall gått med på att ha ett möte med dem.

En av de lösningar som Landstinget Dalarna hittills tvingats till är att skicka patienter till andra landsting, men det blir dyrt för landstinget Dalarna och är ingen rimlig lösning på längre sikt.  I nästa vecka kommer landstingsledningen att berätta hur man vill lösa sjuksköterskebristen i länet.

LÄS MER: Kris på kirurgkliniken – alla operationer stoppas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.