En polis står avslappnat intill en polisbil, iförd uniform med flera axelklaffar och utrustning. Bakgrunden visar träd och byggnader i dagsljus, vilket ger en känsla av en trygg och säker miljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tror på ljus framtid – I klippet berättar Johan Sohlberg, chef för områdespolisen i Tjärna Ängar, hur han och hans kollegor jobbar i området. Foto: Marja Andersson/SVT

Antalet våldsbrott på Tjärna Ängar minskar – så jobbar polisen

Uppdaterad
Publicerad

På bara fyra år har antalet våldsbrott i stadsdelen Tjärna Ängar minskat kraftigt. Även det totala antalet brott minskar. Det visar ny statistik från Polismyndigheten.

– Det känns jätteroligt, för då har vi lyckats med det uppdrag vi har, säger Johan Sohlberg, chef för områdespolisen, Tjärna Ängar.

Sedan 2016 klassas Tjärna Ängar i Borlänge som ett riskområde av polisen, kriminaliteten har haft en stor påverkan på samhället. Enligt polisen finns i dag 59 utsatta områden i Sverige. Nästa år ska polisen göra en ny bedömning över vilka områden som ska vara med på listan över riskområden.

Polisen i Dalarna

Nu visar Polismyndighetens nya brottsstatistik för Tjärna Ängar att antalet våldsbrott har minskat kraftigt under de senaste fyra åren. De har minskat stadigt från 111 år 2020, till 64 i år (till och med den 15 oktober). Antalet skadegörelser har dessutom halverats, och det totala antalet brott har minskat med en fjärdedel på fyra år.

Trygghetsskapande och kontaktskapande

2016 tillsattes två områdespoliser för Tjärna Ängar. Efterhand har antalet poliser som tillsatts i området ökat, och nu är det ett tiotal poliser som jobbar i området. En stor del av arbetet är trygghets- och kontaktskapande.

– En närvaro i området och en uthållighet är två viktiga aspekter i det här, säger Johan Sohlberg.

Poliserna har även ett samarbete med fastighetsägarna i området.

– Det innebär att vi kan bygga bort problem i boendemiljön och att vi kan göra miljön tryggare, berättar Johan Sohlberg.

Statistiken för 2024 visar till och med den 15/10. Foto: SVT Grafik

Polisens tre kategorier för områden

Utsatta områden är ett områden med låg socioekonomisk status, där kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Här sker till exempel offentliga våldshandlingar, öppen narkotikahandel och människor visar ett öppet missnöje mot samhället.

Riskområden är områden som uppfyller kriterierna för ett utsatt område och där situationen riskerar att förvärras.

I särskilt utsatta områden visar invånarna en ovilja att delta i rättsprocesser. Det kan förekomma systematiskt hot och våld mot vittnen. Polisen har svårt att utföra sitt uppdrag. Det kan också förekomma extremism, kränkningar av religionsfriheten och att personer reser för att delta i krig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisen i Dalarna

Mer i ämnet