thej med skateboard

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag var stolt när jag vågade att ställa upp i en tävling” säger Alma som tränar dans och skateboard. Foto: Niko Ago/SVT

Barn med NPF inspirerar idrottsledare i Borlänge – Alma, 10: ”Jag vill veta vad som ska hända”

Publicerad

Att idrotta och ha en diagnos som adhd eller autism kan innebära utmaningar både för barn och vuxna i föreningsidrotten. När idrottsledare träffades på Paradisskolan för att inspireras till en inkluderande idrottsmiljö stod barnens berättelser i centrum.

– Jag vill veta vad som ska hända, var tioåriga Almas budskap till de vuxna idrottsledarna på åhörarbänkarna.

Alma, 10 år, som har adhd och autism kommer från Avesta där hon åker skateboard och tränar dans. Robin , 13 år, har adhd och tränar fotboll i Forssa BK var också på plats för att berätta om vad det betyder för honom att kunna idrotta.

– I fotbollen glömmer du allt, du kan bara spela. Det är mitt liv, säger Robin.

Träffens tema var ledarskap och barn med NPF ( neuropsykiatriska funktionsnedsättningar). Föreläsaren Måns Lööf har en bakgrund som bland annat sjuksköterska, KBT-terapeut och författare med särskild inriktning mot idrottande barn NPF-diagnoser, underströk vikten av att ge ledare de verktyg de behöver för att stödja alla barn, oavsett deras förutsättningar.

– De största utmaningarna för barn med NPF-diagnoser inom idrott är att det ofta uppstår missförstånd på grund av okunskap kring diagnoser som ADHD och autism, säger Måns Lööf.

Träffen var en del av Idrottsklivet, en bredare satsning där RF-SISU Dalarna regelbundet anordnar liknande möten och öppet hus. Organisationen vill göra idrotten till en mer inkluderande plats för alla barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.