Två kvinnor sitter på en bänk framför en texturerad bakgrund. Den första kvinnan bär en svart jacka och en t-shirt med ett tryck, medan den andra kvinnan har på sig en beige kappa och en vit tröja. Bakgrunden har ett guldaktigt, mönstrat utseende som ger en konstnärlig känsla.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här får du barnpsykologernas tre bästa tips om hur du undviker bråk och tjafs när dina barn är i trotsåldern. Foto: Marja Andersson/SVT

Barnpsykologerna: Så undviker du bråk och tjafs i trotsåldern

Uppdaterad
Publicerad

Varför blir det så mycket bråk och tjafs? Hur arg får man bli? Åren mellan ett och ett halvt till fyra år kan vara utmanande.

– I den här åldern måste föräldern bestämma, för barnet har inte omdöme att bestämma själv, säger barnpsykologen Clara Linnros.

Trotsåldern kan skapa frustration för småbarnsföräldrar i vardagen.

– Vi tycker att föräldrar ska vägleda sina barn, och gränssättning ingår i det begreppet. Man kan sätta en gräns på ett väldigt lyhört sätt. Exempelvis: Nu blev du arg – men vi ska gå ändå, säger Malin Bergström, barnpsykolog.

Malin Bergström och kollegan och Clara Linnros har gett ut böcker om småbarnsåren och driver även ”BVC-podden”.

”Barnen tränar på att hantera känslor”

De vägleder föräldrar i hur man med ett lyhört föräldraskap kan hjälpa sitt barn, och sig själv, genom att lotsa barnet utifrån dennes personlighet och dagsform, snarare än genom regler.

– Barnen tränar på att hantera känslor under den här åldern och hjärnan byggs under den här tiden. Och sedan ska de lära sig att fungera tillsammans med andra, säger Clara Linnros.

– Mellan 18 månader och två år kallar vi ”allt är mitt-fasen”. Det här att dela med sig av sina saker behöver barnet få träna på, säger Malin Bergström.

En man och en kvinna sitter intill varandra i en bokhandel. Mannen bär en svart mössa och en mörk jacka, medan kvinnan har längre, blont hår och bär en svart jacka. Bakgrunden visar en röd vägg och hyllor fyllda med böcker.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här berättar Emil Svensson och Sandra Lissmats om vilka utmaningar de upplever när deras barn är i trotsåldern. Foto: Marja Andersson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.