Tidigare i veckan nådde Siljan den så kallade maximala regleringsnivån. Det innebär att vattenregleringsföretagen inte längre får reglera nivåerna efter kraftbehovet eller för att optimera produktionen. Då måste tappningen istället motsvara den vattenföring som skulle råda om Siljan var oreglerad.
Flera av dem som bor i närheten av sjön är oroliga. Vissa fick sina bryggor förstörda under hösten när vattnet var högt och har precis renoverat det som blev förstört då. Och nu stiger vattnet igen.
– Under hela våren har vattenståndet varit för högt och de senaste veckorna då isen inte släppt riktigt så har vattnet gjort att isen brutit sönder våra bryggor, säger Kent Lövgren, vice ordförande i Vikarbyns båtklubb.
Kan ni själva göra något för att undvika översvämningen och skadorna?
– Vi är helt beroende av dem som har möjlighet att reglera vattennivån i Siljan. De har låtit det redan att gå alldeles för långt och vårfloden är inte ens här, säger Kent Lövgren.
Vattenregleringsföretagen: ”Gjort vad vi kunnat”
Per Andersson är vakthavande ingenjör hos Vattenregleringsföretagen. Han säger att man gjort vad man kunnat för att minska översvämningsrisken.
– Vi har anpassat tappningen efter behovet. Vi fick värme snabbt och nederbörd på det, samtidigt som mars var mild och det gjorde att vi hade ett högt grundflöde, säger han.
Men hade man inte kunnat sänka tidigare då, när man visste att det var mycket snö?
– Vi kan aldrig förutse hur snabbt den kommer att smälta. I år har det smält extremt fort på sina ställen, då kommer allt på en gång. Under den senaste veckan har vi fyllt upp magasinen.
Hur ser det ut framöver?
– Det fortsätter att stiga i några dagar, men mot slutet av nästa vecka ser det ut som att Siljan börjar gå under gränsen, säger Per Andersson.
Här svarar Vattenregleringsföretagen på fler frågor om vilket ansvar de har.
Hur ser vårfloden ut hos dig?
Kjellåke Lundberg • Hej jag undrar varför inte ex Mora kommun ger mer pengar ur bygdemedel ( vattenregleringsfonden ) till projekt som minskar förstörelser för båtklubbar i Siljan och Orsasjön. Ex har iseb tagit vår flytbrygga i Vattnäs och skickat upp på land. Vi hade begärt pengar ur vattenregleringsfonden i år men det var , enligt Mora kommuns kommunstyrelse , andra projekt som var mer prioriterade. Jag tycker att svt nyheter skall fråga varje kommun runt Siljan och Orsasjön vilka projekt som prioriteras??