Idag återstår fyra berguvspar i uppfödningsprojektet Berguv Dalarna. Som mest har man haft 14 par för uppfödning, och på nästan trettio år har man släppt ut över 300 ungar i det fria.
På nittiotalet såg man en tendens till att stammen i det fria ökade sakta, men de senaste åren har det gått neråt igen, berguvarna verkar inte överleva.
– Situationen är kaotisk, det finns högst tio häckande par i länet och det räcker inte för att säkra en livskraftig stam, säger Conny Trogen i projekt Berguv Dalarna.
Berguven blev fridlyst på 50-talet då den var på väg att utrotas. Idag har man genom uppfödning fått tillbaka berguven på många ställen, främst längs kusterna och i södra Sverige. Därför vill Naturvårdsverket avveckla alla berguvsprojekt. Men det tycker Dalarnas ornitologiska förening är förhastat. De jobbar nu för att ordna ett seminarium och få Naturvårdsverket att utreda varför berguvstammen har så svårt att växa till just i Dalarna och i norra Sverige.
Idag tar trafiken och kraftledningar död på en hel del berguvar, men det finns många frågetecken kvar kring varför så många gamla häckningsplatser står tomma.
– Det vore katastrof om den försvann, det är ju vår landskapsfågel, säger Conny Trogen.