Palltrion på skandinaviska cupen. Foto: Bengterik Busk/SVT

Bleckur bästa svenska – Kalla skakad

Publicerad

Charlotte Kalla slutade fyra i skiathlonloppet i Falun. Sofia Bleckur blev tvåa.

Charlotte Kalla är skakad. På söndagen kom hon fyra, 41 sekunder efter segraren Astrid Uhrenholdt Jacobsen, i ett skiathlonlopp i Falun.

– Åker jag på den här nivån har jag inget på ett VM att göra, sa Charlotte med gråt i rösten efter loppet.

Söndagens skiathlon, ingående i Skandinaviska cupen, blev en mardröm för Charlotte Kalla som letar VM-formen. Hon fick direkt stora problem att hänga med norskan Astrid Uhrenholdt Jacobsen och svenskan Sofia Bleckur i den klassiska delen. I fristilsdelen gick det ännu sämre för Kalla som också blev omkörd av Norges Martine Ek Hagen och slutade fyra, 41 sekunder efter segraren Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

– Kroppen mår bra, men skallen mår sämre. Att vara över 40 sekunder efter segraren på en tävling i skandicupen är inget man hoppas på några veckor före ett VM, sa Kalla.

Dåliga skidor

Ett problem för Kalla var vallningen:

– Jag hade inte bra skidor. De andra fick luckor även när jag låg i suget i utförsåkningarna. Det kändes som jag fick slita på bra mycket mer i skatedelen än de andra.

Men det märktes också att Charlotte har långt kvar till en bra VM-form.

– Det var ingen rolig avslutning på mina dagar i Falun. Nu ska det verkligen bli skönt att lämna det här och åka hem, säger Charlotte, som nu åker hem till Sundsvall för fortsatt träning. Hon avstår kommande helgs världscuptävling.

– Nu fortsätter jag följa min plan och hoppas att det ska kännas bättre, säger hon tystlåtet.

Led med Kalla

Sofia Bleckur kom tvåa och stärkte sina chanser att ta en plats i VM-laget.

– Jag hoppas det. Nu känns det som jag gjorde rätt i att avstå från Tour de Ski och ladda på hemmaplan. I dag kändes det i alla fall bra, säger Sofia, som också känner medlidande för Charlotte Kalla:

– Jag förstår hur hon känner sig. I den här situationen är det viktigt att vi andra i laget finns till hands och peppar henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.