Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sanden och de oxiderade partiklarna syns tydligt mot den vita snön uppe på kalfjället vid Hemfjällstangen. Magnus Engström reagerade på att fjället plötsligt delvis blivit rödbrunt. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Blodregn över Sälenfjällen – snön färgad rödbrun av sand från Sahara

Uppdaterad
Publicerad

I helgen föll ett så kallat blodregn över Sälenfjällen.

Nu har snön färgats rödbrun av sand som kommer ända från Sahara.

– Fascinerande att det kan färdas så långt, säger snöskoterguiden Magnus Engström.

Han preparerar längdskidspår varje dag på kalfjället mellan Högfjällsgården och Hemfjällstangen och reagerade efter helgen på att snön var brunaktig uppe på kalfjället.

Sand från Saharaöknen

Det är lämningar av det kraftiga regnet som innehöll ökensand och oxiderade partiklar som ursprungligen kommer från norra Afrika. Färgen syns extra bra när den hamnar på den vita snön.

– En av våra guider reagerade också så det är en brun hinna lite varstans uppe på fjället säger Magnus Engström.

Ovanligt fenomen

SVT:s meteorolog bekräftar att det troligtvis handlar om just ett blodregn.

– Vi har haft luftströmmar som kan ha fört med sig sand och stoft hela vägen från Sahara. Som jag förstår det har vi haft flera stötar med sydliga vindar som kan fört med sig detta norrut över Europa under den senaste tiden, säger han.

– Jag har aldrig sett bilder av blodregn så här långt norrut tidigare. Det kan säkert ha förekommit, men jag har aldrig hört om det tidigare, det måste vara väldigt ovanligt, säger SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.