Boliden, som bland annat bryter i Garpenberg, får fortsätta prospektera i området efter fler mineralfyndigheter. Foto: Ann-Louise Julin/SVT, Boliden

Boliden söker fler fyndigheter kring Garpenberg

Uppdaterad
Publicerad

Boliden Mineral har fått godkänt av Bergstaten att fortsätta undersöka ifall det finns fler mineralfyndigheter kring Garpenberg, utanför Hedemora.

Gruvbolaget har sen tidigare en gruva i området där det bryts framför allt zink och silver – och nu får företaget fortsätta provborra ytterligare för att undersöka om det finns fler områden som det kan vara intressant att bryta kring i framtiden.

– Lappberget är en toppfyndighet och detta är ett långsiktigt arbete för att öka kännedomen om berggrunden runtomkring, säger kommunikationschef Klas Nilsson vid Boliden.

Gäller nu till år 2024

Boliden invigde den nya gruvan i Garpenberg och brytning vid Lappberget år 2014, men vill nu vidga undersökningen något.

Tillståndet, som är giltigt till i mars 2024, gäller fortsättningsvis strax nordöst om Garpenberg centrum kring Lappberget där det idag som sagt redan finns viss gruvverksamhet och även äldre, nedlagda silvergruvor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.