Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man lurar samhället på skattepengar” – socialchefen i Borlänge kommun om att upptäcka och förhindra felaktig folkbokföring. Foto: Johan Lindgren/SVT

Många felaktigt bokförda – så arbetar Borlänge kommun för att upptäcka fusk

Uppdaterad
Publicerad

I Borlänge arbetar man intensivt med att identifiera personer som är folkbokförda i kommunen men inte borde vara det. Bidragsfusk och organiserad brottslighet är några av de allvarligaste orsakerna till felaktig folkbokföring.

– Det är vår skyldighet som samhälle att reagera mot det här, säger Tomas Ahlin, socialchef i Borlänge.

Skatteverket uppskattar i sin senaste lägesbild över befolkningen att mellan 74 000 och 158 000 personer är folkbokförda i Sverige trots att de inte borde vara det. Genom att vara folkbokförd kan en person få tillgång till sociala förmåner som man inte har rätt till.

Intensivt arbete

Borlänge kommun samarbetar med flera statliga myndigheter för att identifiera felaktiga folkbokföringarna. Just nu arbetar kommunen med ett 30-tal fall där man misstänker att det kan finnas olika typer av felaktigheter i registreringen.

– Numera är det 22 myndigheter som finns med i det här arbetet och vi jobbar intensivt med dom för att hitta arbetssätt och komma åt felaktig folkbokföring, säger Tomas Ahlin.

Både arbetet med att identifiera personer som är felaktigt folkbokförda och utvecklingen av metoderna för arbetet pågår kontinuerligt.

– Det finns en del försvårande saker i lagstiftningen, som sekretess, men vi försöker hitta arbetssätt som underlättar och jag är övertygad om att det framöver kommer att bli enklare att dela uppgifter på ett annat sätt än vad vi kan idag, säger Tomas Ahlin.

Bidra som privatperson

Både privatpersoner och exempelvis fastighetsbolag kan idag bidra till arbetet genom att anmäla misstänkta fall av felaktig folkbokföring till Skatteverket, som då kan göra en utredning.

– Tycker man att det är krångligt eller svårt så är man välkommen att ringa till oss i Borlänge kommun så ska vi hjälpa till med det, säger Tomas Ahlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.