Deltidsbrandmännen är beredda att gå ut i strejk. Foto: SVT

Brandmännen ut i konflikt

Uppdaterad
Publicerad

500 deltidsbrandmän i Dalarna går ut i konflikt på måndag morgon då inte parterna kommit överens om ett nytt avtal.

Brandmännens riksförbund (BRF) har tackat nej till medlarnas slutbud för beredskapsbrandmän, vilket innebär att BRF:s konfliktvarsel verkställdes klockan sex på måndagsmorgonen.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) tackade ja till budet.

-Vi beklagar att vi har en konflikt. Vi hade hoppats att även BRF skulle acceptera medlarnas bud. Det var ett väl balanserat bud där man är beredd att ge och ta från båda håll, säger Heléne Fritzon, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.

Konflikten berör landets runt 10 000 deltidsbrandmän och varslet innebär bland annat blockad mot att de jobbar extra utöver ordinarie beredskapsschema. Dispens ges dock vid allmänfara. Vid bränder och allvarligare olyckor kommer brandmännen att rycka ut.

-Trots att vi inte kommit i hamn kan vi se att deras varsel är ansvarsfullt. Man kommer att svara på larm och rycka ut på bränder.

Stridsflaggan är hissad bland deltidsbrandmännen. Ersättningen är nu så dålig att det blivit svårt att rekrytera till deltidskårerna, anser Brandmännens Riksförbund, som kräver bättre löner och semestervillkor.

– För den arbetsuppgift deltidsbrandmännen gör och i jämförelse med andra kommunanställda så tycker vi att de ligger alldeles för lågt, säger Johan Koivisto, regional ombudsman för Brandmännens Riksförbund.

Stridåtgärderna börjar gälla kl 06.00 under måndagsmorgonen.

Kan bli farligt

Ett problem för deltidsbrandmännen är att en total arbetsnedläggelse skulle kunna bli samhällsfarlig. Därför tänker man ”bara” säga nej till den extra beredskap som många deltidsbrandmän brukar ta på sej.

Den extra beredskapen behövs eftersom det egentligen är brist på deltidare. Men redan en sådan beredskapsbojkott kan leda till att vissa deltidskårer inte har tillräcklig med personal för rökdykning utan att det kommer förstärkning.

– Där finns det möjlighet för räddningscheferna att ansöka om dispens så att de ändå får använda sin personal och kan fylla ut grupperna, säger Johan Koivisto. Tyvärr så har många valt att inte ansöka om dispens så där finns det ju en fara att det kanske inte går att bemanna styrkorna helt då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.