kör i orkesterdike, elddansare på scen, solist som står i en trappa bakom scenen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klipp från genrepet och hör om utmaningarna med att arbeta med eld så nära kören, samt varför gruvan beskrivs som perfekt för eld och akustik! Foto: Alfred Olhans/SVT

Carmina Burana på underjordisk scen – följ med på opera i Tuna Hästbergs gruva

Uppdaterad
Publicerad

En scen liknande Dantes inferno har byggts upp 400 trappsteg ned i berget vid Tuna Hästberg söder om Borlänge. Där ska två omgångar av Carmina Burana spelas upp med kör, operasolister, orkester och elddanskompani.

SVT Dalarna fick följa med på genrepet inför föreställningarna den 31 augusti.

– Ifjol fick vi bidrag för att kunna göra en testpilot av föreställningen, men i år kan vi göra det helt i egen organisation genom Musik i Bergslagen. Det är som att kliva in i en annan värld här nere, akustiken är helt magisk, säger Anna Eklund Tarantino som är konstärlig ledare och en av idéskaparna bakom föreställningen.

Hon har ett boende i Dala-Floda och är dessutom en av solisterna på scenen.

Helvetisk scenshow

Zacharias Vindbacke, även han från Dala-Floda, är hjärnan bakom det visuella intrycket. Hela scenen ramas in av mumifierade lik av vit polyester med stänk av Falu rödfärg, och på arrangörens tröjor står det ”Welcome to hell”.

– Det är utmanande att jobba här nere. Det är fyra plusgrader och väldigt fuktigt, så naturmaterial går bort eftersom det börjar mögla efter ett tag, förklarar han.

Nya röster till sista föreställningarna

Den andra konsertdagen 7 september gästas av Örebro kammarkör och två nya solister som ska göra Anna Eklund Tarantino sällskap på scen.

– Som solist är det lite utmanande att den ena kören sjunger texterna med italienskt uttal, medan den andra sjunger med tyskt uttal. Så det är mycket att hålla koll på, berättar hon.

Dagen efter, den 8 september, fylls gruvan med en fristående konsert av Orphei Drängar, Hanna Husáhr och Peter Mattei. Den sistnämnde har decennier av erfarenhet från det ansedda operahuset Metropolitan i New York.

Medverkande i Carmina Burana (i urval):

Operasolister:
31/8: Daniel Ralphsson, Anna Eklund Tarantino

7/9: Martin Vanberg, Daniel Risberg, Anna Eklund Tarantino

Kör:
31/8: Sofia vokalensemble (dirigent: Bengt Ollén)

7/9: Örebro kammarkör (dirigent: Fred Sjöberg)

Slagverkare:
Johan Renman, Tiago Ferreira, Rikard Markstedt, Markus Ström, Andreas Nyström

Dansare:
Aurora elddanskompani med koreografi av Linn Karinsdotter

Konstnärlig ledare: Anna Tarantino Eklund

Masker och visuell idé: Zacharias Vindbacke

Regissör: Patrik Sörling

Producent: Aron Juhlin

Arrangör: Musik i Bergslagen

Plats: Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg mellan Borlänge och Ludvika

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.