Foto: arkiv

D-vitaminbrist vanligt hos somalier

Uppdaterad
Publicerad

Nio av tio gravida somaliska kvinnor i Sverige har svår D-vitaminbrist. Det visar en studie som gjort i Borlänge.

Få somalier känner till att D-vitaminbrist misstänks vara en riskfaktor för att det blivande barnet utvecklar autism. Diagnosen är tre till fyra gånger vanligare bland barn med somalisk bakgrund än bland andra.

Ifrah Kirih är född i Somalia och har fött tre barn i Sverige. Samtliga graviditeter konstaterades hon ha brist på D-vitamin – men ingen gång tog hon de D-vitaminpiller som hon rekommenderades.

– Jag tänkte att det var onödigt och att jag inte behövde det, förklarar Ifrah Kirih.

Hon umgås mycket med somaliska kvinnor i sin hemort Jönköping och vet att många resonerar likadant.

– Det är inte många som känner till varför det är dåligt att ha brist på D-vitamin när man är gravid, säger hon.

Studie i Borlänge

En studie i Borlänge visar att över 90 procent av Somaliafödda gravida kvinnor har svår D-vitaminbrist.

– Det var fruktansvärt låga nivåer, i en tredjedel av fallen var det till och med omätbart, säger Monica Löfvander, docent vid Centrum för klinisk forskning i Västerås.

Det är allvarligt – inte minst för att det misstänks som bidragande orsak till allvarliga tillstånd. Enligt Socialstyrelsen är D-vitaminbrist en riskfaktor som, i samverkan med andra riskfaktorer, kan leda till att det blivande barnet utvecklar autism. Forskning har också visat att förekomsten av autism är tre till fyra gånger högre bland barn med somalisk härkomst.

Ansvariga inom mödravården måste ta D-vitaminbrist på större allvar, anser Monica Löfvander.

–  Generellt är mödravården uppbyggd efter gamla principer, man arbetar utifrån att det rör sig om en homogen samling svenska kvinnor. Så ser det inte ut i dag, och det är viktigt att vi inte glömmer de som har andra behov, säger hon.

Familjer drabbas

Barnmorskan Kristina Wally-Byström i Rinkeby, som träffar många gravida somaliska kvinnor, efterlyser tydligare riktlinjer.

– Det finns en allmän rekommendation att rekommendera receptfria D-vitamintabletter till alla som är mörkhyade eller bär täckande klädsel. Men för många torde det vara en alldeles för låg dos, säger hon.

Problemet för bland annat kvinnor med heltäckande slöja är att de har svårt att bilda D-vitamin från solljuset. Hon har försökt lyfta frågan många gånger – utan att få gehör.

– Man bara väntar och väntar. Och jag tycker att det är synd, för det är ett antal barn och familjer det handlar om, säger Kristina Wally-Byström.

Även om medvetenheten bland de somaliska kvinnorna ökat något de senaste åren finns mycket kvar att göra, framhåller hon.

– Vi märker när vi följer upp kvinnorna att det ganska ofta har skett missförstånd. Det kan ta många veckor innan de förstår att de har ett recept att hämta ut och sedan verkligen börjar ta tabletterna, säger hon.

Alla Ifrah Kirihs barn är friska. Men hon anser att samhället måste hitta nya vägar att informera kvinnorna om riskerna med D-vitaminbrist.

– Fick de mer information skulle kanske fler förstå nyttan med att ta D-vitamin. Vården kunde vara mycket tydligare med att säga att bristen faktiskt kanske kan skada ditt barn, säger hon.

Nästan alla hade svår brist

 * I studien ingick 123 gravida eller nyss gravida kvinnor, varav 52 från Somalia.

 * 90 procent hade svår brist på D-vitamin.

 * En tredjedel hade så låga nivåer att det inte ens var mätbart.

 * Bland de svenska kvinnorna hade hälften brist på D-vitamin, men nivåerna var långt i från lika låga.

 * Vi får i oss D-vitamin via maten och när vi är ute i solen.

 * Mörkhyade och personer som bär heltäckande klädsel har svårare att bilda D-vitamin från solljuset.

Källa: Landstinget Västmanland, 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.