Polisenhet överbelastad – våldtäktsutredningar blir lidande

Uppdaterad
Publicerad

Polisens enhet för grova brott i Dalarna hinner inte med att utreda våldtäkter. Det framgår av en rapport om polisens och åklagarkammarens arbete i bland annat Dalarna.

– Ibland tvingas vi prioritera även bland de grövsta brotten, säger Gert Fredlin, sektionschef utredningssektionen polisområde Dalarna. 

På grund av hög arbetsbelastning hos enheten för grova brott, läggs våldtäktsutredningarna ut på lokalpolisområdena. Och enligt rapporten finns inte de rätta kunskaperna för att hantera våldtäkter ute i lokalpolisområdena. 

Identifierar brister

Rapporten ”Våldsbrott i nära relationer och sexualbrott mot vuxna  En gemensam granskning av polisens och åklagarens handläggning” granskar sex polisområden och åklagarkammare. Syftet har varit att identifiera och analysera eventuella brister och se om det finns behov av att vidta åtgärder. 

-Jag är fullt medveten om att lokalpolisområdena alla gånger inte har den kunskap och utbildning som behövs, säger Gert Fredlin. 

Behöver resurser

Polisen grupp för grova brott i Dalarna har just nu stor arbetsbelastning, och enligt Fredlin behövs mer resurser till enheten för att den ska klara av sitt uppdrag. 

– Som jag bedömer det behöver den gruppen bemannas upp för att man ska kunna hantera mängden ärenden. 

Får hjälp

Men trots att utredningar hanteras av lokala polisområden som saknar rätt kunskaper ser Fredlin inte överbelastningen som något jätteproblem.

– Man hjälper till från grova brott, och ofta är det så att de här brotten leds av åklagare i stor så poliserna jobbar efter direktiv från åklagarna. Min bedömning är att det inte är ett jätteproblem. 

I klippet hör du Gert Fredlin, sektionschef utredningssektionen polisområde Dalarna, förklara varför polisen inte redan har anställt fler till avdelningen för grova brott. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.