– Skridskosäsongen med fina isar är över. Det har att göra med väderomställningen, att vi börjar få plusgrader dygnet runt. Det är den stora påverkan, säger Anders Björn.
Dålig men inte farlig is i nuläget
Det milda vädret med mycket sol har påverkat isarna. Det märks inte minst på sjön Runn mellan Falun och Borlänge i Dalarna. Här jobbar Anders Björn hela vintersäsongen med att preparera banor för långfärdsskridskor och han konstaterar att isen just nu är knagglig och inte går att bearbeta längre. Den är så pass mjuk att det inte går att hyvla bort de dåliga delarna, vilket går bra när isen är torr.
– Isytan blir varm av solen. Det är naturens påverkan, det är vår, säger Anders Björn.
Hur vet man om det är farligt att gå ut på isen? Finns några varningstecken?
– Så fort dagarna blir plusgradiga, det kan man se som ett tecken. Att isarna börjar mjukna, blir knöliga och inte roliga att åka på helt enkelt. Det finns inget bra svar på frågan förutom att var och en måste med omdöme kolla att det verkligen går att vara på sjön.
”Gå inte ut på isen i påsk”
Har du några tips för de som ändå planerar att åka ut på vårisarna?
– Det som alltid gäller är att man har isdubbar, livlina och en kompis med sig. Även om isen ser stabil ut behöver den inte vara det. Personligen har jag jättestor respekt för isen i slutet på mars, så från och med första april går jag i princip inte ut på isen, säger Anders Björn.
Vissa platser är särskilt riskabla.
– Man ska passa sig för is runt bryggor, stenar och vass. Generellt kan man utgå från, att från och med påsken ska man låta bli att vara på sjön om man inte är ruskigt kunnig och väldigt, väldigt erfaren kring just den is man beträder. Men gemene man tycker jag ska sluta gå ut på isen vid påsk.
Det här gäller när man ska ut på isen:
– Var aldrig ensam.
– Ha alltid isdubbar och annan säkerhetsutrustning med.
– Prova alltid isen med ispik om du är osäker.
– Tänk på att nyis, våris och snötäckt is kan vara svag.
– Meddela alltid var du ska vara och när du tänker komma tillbaka.
– Ha alltid en kamrat utrustad med räddningslina med dig. Det är inte säkert att man klarar av att ta sig upp ur en vak med endast isdubbar.
Källa: svenskalivräddningssällskapet.se