Dalregementet får tillfälliga lokaler på Högbo

Uppdaterad
Publicerad

Dalregementet kommer att börja utbilda skyttebataljoner redan till hösten 2022. I väntan på de nya regementslokalerna så kommer de runt 150 värnpliktiga att bo i det gamla sanatoriet på Högbo utanför centrala Falun. 

– Genom att hyra tillfälliga lokaler kan vi snabbt komma igång med värnpliktsutbildningen, som bidrar till att skapa grunden för ett starkare försvar, säger överste Ronny Modigs, chef för Dalregementet, i ett pressmeddelande.

Lokalerna kommer att hyras till 2027, eller tills det nya regementet är klart att använda. Lokalerna ska iordningsställas av Fortifikationsverket och fastighetsägaren för att användas som logement, utbildningslokaler, kontorslokaler, kök och matsal.

Dalregementet

”Mindre justeringar”

Renoveringen av lokalerna kommer att påbörjas efter årsskiftet.

– Nu följer en tid med renoveringar och byggverksamhet, men vi ska samarbeta så gott vi kan med närboende för att undvika störningar, säger Johanna Holst, pressekreterare på Fortifikationsverket.

– Det handlar om mindre justeringar, vi har ett bra startläge, säger Paula Levänen, kommunikationschef vid Livgardet.

Privata bostäder i närheten

Förutom de 150 värnpliktiga kommer ett 40-tal anställda att arbeta på Högbo. I närheten finns ett villaområde och ett flerbostadshus.

Har ni tittat på andra alternativ?

– Ja vi har funderat på modulbyggen och tittat på andra lediga lokaler och verkstäder, men de hade krävt mer ombyggnationer för att fungera som logement och kontorslokaler, säger Paula Levänen.

Området där det nya regementet är tänkt att etableras, vid området Myran, kommer tidigast att kunna användas 2028. En arbetsgrupp jobbar nu med att ta fram en exakt placering av regementet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalregementet

Mer i ämnet