Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bra dokumenterat – men kvinnornas historia saknas” – se varför kvinnorna ska lyftas och mer från Sågverksmuseet i Vansbro där väldigt få bilder på kvinnor finns. Foto: Okänd fotograf, Sofie Lind/SVT

Därför ska de bortglömda kvinnorna i Vansbro lyftas

Publicerad

Nu ska Vansbros kvinnohistoria dokumenteras. Genom en skrivarkurs vill Åsa Larsson lyfta fram bygdens kvinnor vars öde ofta är oskrivet och odokumenterat.

– Det finns så otroligt många spännande kvinnor som både finns och har funnits och som behöver uppmärksammas, säger Åsa Larsson, initiativtagare.

Idéen har funnits med Åsa i snart 30 år då hon fick ett stipendium för att dokumentera några kvinnliga yrkesroller. Bland annat intervjuade hon då Vansbros första kvinnliga kommunalråd.

– Sen dess har jag tänkt att man borde göra något mer kring det här, säger Åsa Larsson.

Syster Kerstins historia kan lyftas

Kursdeltagarna får välja valfritt ämne och person, för det är inte bestämt exakt vilket resultat det ska bli ännu. En person som troligtvis kommer att lyftas är ”Syster Kerstin”. Hon var ensamstående i byn men hade körkort då hon arbetade heltid som distriktssköterska på 1940-50-talet i bland annat Vansbro.

– En sån yrkesmänniska skulle man gärna vilja veta mer om, säger Åsa Larsson och fortsätter:

– Men när jag tänker historia så tänker jag inte bara på då, eller flera hundra år tillbaka i tiden, utan jag tänker att det som hände på 1960-70-talet också är historia och värt att dokumentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.