Foto: SVT

De manifesterade i Ludvika mot nazismen

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagskvällen hade Socialdemokraterna tagit initiativ till en manifestation i Ludvika mot nazismen.

Det var bland annat utrikesminister Margot Wallström, försvarsminister Peter Hultqvist och SSU:s ordförande Philip Botström som deltog i manifestationen i Stadsparken.

Margot Wallström sa bland annat att det på 1930-talet fanns en tystnadskultur, man sa inte ifrån mot nazisterna.

– Så får det inte bli igen, sa hon.

Vill förbjuda

Efter manifestationen sa hon till nyhetsbyrån TT:

– Nazismen hör inte hemma i en demokrati, den hör hemma på historiens skräphög.

Ministern hoppades att diskussionerna om att förbjuda nazistiska och rasistiska organisationer leder fram till en lagändring, helst utan att grundlagen behöver ändras.

”Dags att markera”

-Det är dags att markera väldigt tydligt att det här är en företeelse som vi inte vill ha, sa hon till TT.

-Situationen är väldigt allvarlig. Människor upplever att de börjar dominera gatubilden, uppträder hotfullt och skrämmande. Rörelsen håller på att bita sig fast och det är inte bra. Det är ett hot mot demokratin, sa hon.

Enligt arrangörerna, Socialdemokraterna, var det omkring 800 personer som deltog i manifestationen i Stadsparken på tisdagskvällen.

Socialdemokraterna hade organiserat manifestationen och även bjudit in andra partier. Företrädare för bla M, C och MP deltog därför också.

Även Centerpartiet manifesterade

Tidigare på dagen hade Centerpartiet en manifestation mot nazismen på Garvarns torg. Där deltog bland andra partiets förste vice ordförande Anders W Jonsson och centerkvinnornas ordförande Sofia Jarl från Dala-Floda.

Nazistiska motståndsrörelsen, NMR, har fått tillstånd av polisen att ha allmän sammankomst varje dag mellan klockan 11.00 och 18.00 från 2 juli till 30 september i korsningen Storgatan – Carlavägen i Ludvika och NMR ställer också upp i kommunvalet Ludvika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.