Polisen är kritiska till att deras poliskontroller avslöjas i sociala medier. Vi har pratat med en av personerna bakom gruppen där varningarna finns. Foto: SVT

De varnar för polisens kontroller: ”Finns nog många som inte skulle vara med i gruppen”

Uppdaterad
Publicerad

I en grupp på Facebook med 17 500 medlemmar tar det inte lång tid innan ett inlägg postas efter att polisen har ställt upp sin kontroll. Bland gruppens medlemmar hittar vi med en snabb sökning några av Dalarnas farligaste bilförare med flertalet domar för rattfylleri och orsakade olyckor.

När SVT ringer upp en av personerna bakom gruppen ställer han upp på en intervju mot löfte att få vara anonym.

– Personligen varnar jag inte för kontroller vid skolor, på 40-sträckor. När jag tycker att det är helt rätt att de står. Men ibland går det till överdrift tycker jag. Som just nu då det är ”aspirantveckor”, då går de ut stenhårt bara för att ha något att göra, och ger sig på vanliga människor. Då kan det gå för långt med för mycket hugg på småsaker.

Hur kunde det hända?

Men är det inte upp till polisen att avgöra var det är bra att ha en kontroll?

– Jo, det tycker jag väl. Men de går ju själva ut och berättar att de ska ha kontroller.

Fast inte precis var och när?

– Men alla vet ju var de står. 80 procent av kontrollerna sker alltid på samma ställen. Sedan om det är någon som får en avisering att det är en kontroll någonstans och därför sätter på sig bältet, ja då har vi ju skapat något gott med det.

Kände inte till återfallsförbrytarna i gruppen

När vi upplyser personen vi pratar med att det bland gruppens medlemmar finns några av Dalarnas farligaste bilförare som återkommande dömts för rattfylleri och grova trafikbrott blir han förvånad.

– Jaha? Det är väl i och för sig inte så bra. Men det är nog svårt att undvika det tyvärr. Vi kan inte slå på alla som vill bli medlemmar och det är olika personer som godkänner vilka som släpps in.

Hur ser du på gruppens existens och polisens kritik mot sådana här varningar?

– Egentligen är det väl dumt att varna för kontrollerna men det är två sidor av myntet. En del kontroller är jättebra men så finns det kontroller som inte är bra. Sedan är det upp till varje medlem att varna för det man vill varna för.

Hör en längre intervju med personen i klippet ovan.

Polisen kritisk till facebookvarningarna: ”Man måste tänka sig för”

Flera poliser som vi har pratat med under vår pågående granskning av återfallsförbrytare i trafiken har tagit upp varningsgrupperna i sociala medier som ett fenomen de ställer sig frågande till.

– Det är självklart ett problem för oss [att det varnas för poliskontroller, reds anm] men framförallt för andra bilister som är ute och åker bland trafikanter som antingen kör för fort eller inte är nyktra, säger Christina Hallin, presstalesperson polisregion Bergslagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hur kunde det hända?

Mer i ämnet