Delad bild – till vänster en kvinna med långt hår och glasögon, till höger en man och kvinna som går med vandringsstavar i en skog

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Undvik engångsmaterial” – föreståndaren Sofia Tiger tipsar om hur skräpet kan minskas och visar målarlösningen som löst klotterproblemen Foto: Sofie Lind/SVT

Plastpåsar och färg ska hindra förstörelse i Fulufjället

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler besökare har senaste åren även inneburit mer nedskräpning och mer klotter inne i Fulufjällets nationalpark. Parken har därför satsat på att dela ut soppåsar till besökarna och målat om slogbodar för att förebygga klotter.

Påsarna har lett till att flera tagit med sig skräpet hem, istället för att slänga det i nationalparken.

– De som är vana fjällvandrare har det här i ryggmärgen, men i och med pandemin har vi sett att många fler upptäcker den svenska naturen och då kanske man inte är lika van vid att det inte finns sopkorgar ute, säger Sofia Tiger, förståndare på naturum i Fulufjället.

Klottret ökat

Skräpet har dock inte varit det enda spåret efter besökarna. Klotter – som bland annat ristats in på nybyggda slogbodar – har ökat, menar Sofia Tiger.

– Det har blivit mer och mer, folk vill lämna sitt märke på något vis.

En lösning som Fulufjället gjort är att måla om slogbodarna. Nu syns inte klottret lika mycket, vilket varit en lösning som andra nationalparker nu tittat på.

Däremot så gäller ommålningen hittills bara nybyggnationer.

– Gamla grånade stugorna vill vi inte måla så vi får hoppas att folk inser att de stugorna är ett kulturarv och inget man klottrar på, säger Sofia Tiger.

Se mer i klippet om hur slogbodarna målats om och soppåsarna som besökarna kan få för att ta med sig soporna hemåt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.