– Hela familjen påverkas, Nils blir sämre i sin sjukdom av att flyttas runt och träffa ny personal och barnen mår dåligt när de inte vet var pappa ska bo, säger Nils fru Jonna Turney.
Nils Turney fick sin demensdiagnos när han var 49 år. Under en tid bodde han på korttidsklinik men sedan den lades ner sommaren 2020 har hans fru kämpat för att hitta ett bra boende åt honom.
Barnen ska kunna hälsa på
I och med att han har flera yngre barn har familjen velat att han ska bo i en egen lägenhet med assistenter där barnen kan hälsa på. I september 2020 flyttade han in i en lägenhet men sedan drygt en månad tillbaka har han bott på olika korttidsboenden då det inte löst sig med personal till lägenheten.
– Han är van vid att göra en tung fysisk aktivitet på förmiddagen och en social aktivitet på eftermiddagen. Så har han haft hela tiden i sin lägenhet men inte sedan han kom till korttidsboende. Det gör att han blir frustrerad och aggressiv.
”Vi gör vårt bästa”
Pernilla Söderlund, sektorchef på Borlänge kommun, säger att hon inte kan kommentera enskilda ärenden.
– Men vi gör alltid vårt bästa för att borlängebon ska få den insats man sökt och fått beviljad, säger hon.
– Yngre med demenssjukdom är en relativt ny grupp, inte bara för Borlänge kommun utan för kommunerna i stort. Vi kommer behöva jobba på alla boendefrågor framöver, kanske också i samverkan med andra kommuner och regionen.