Under 2020 ökade den digitala bekämpningen i Dalarna med 32 procent, enligt siffror från saneringsföretaget Anticimex. De traditionella råttsaneringarna minskade samtidigt med 24 procent.
– När vi främst använde bekämpningsmedel visste vi inte hur många råttor som åt av medlet eller hur många som dog. Med de digitala råttfällorna så får vi en större överblick över hur många råttor som faktiskt avlivas och det är en av anledningarna till att det här är en bättre lösning, säger Anders Brandin som är konsumentansvarig på Anticimex.
Har femdubblats sedan 2018
Hos företaget Nomor som också ägnar sig åt skadedjursbekämpning så är den digitala trenden densamma. Bara i Dalarna så har antalet digitala fällor femdubblats år 2020 jämfört med 2018.
Förutom att det är lättare att övervaka de digitala fällorna är det också ett mer miljövänligt alternativ när man kan undvika bekämpningsmedel, vilket både företag och kommuner efterfrågar i större utsträckning.
Mer miljövänligt men dyrare
– I och med den nya biocidförordningen som trädde i kraft 1 januari 2019 så har arbetet med miljövänligare alternativ ökat kraftigt för oss. Däremot är det så att de digitala fällorna kostar mer än vanligt bekämpningsmedel så därför är det tyvärr så att det inte är ett alternativ för alla, säger Johan Peterson, utbildningssamordnare på Nomor.
I klippet kan du se bilderna från de digitala fällorna och få veta mer om hur de fungerar.
Så kan du undvika problem med råttor i ditt hem:
• Lämna inte mat framme. Töm skafferiet när du åker från sommarstugan.
• Håll koll på soporna. Se till att det är lock på sopbehållare och att soprummen är tätade. Komposter ska placeras en bra bit från huset.
• Håll rent. Se till att hålla förråd och garage städade från bråte.
• Klipp ner växter och stapla inte ved, trädgårdsmöbler eller annat intill fasaden. Råttor klättrar bra och kan använda sig av exempelvis klätterväxter för att ta sig in i byggnader.
• Täta alla hål i fastigheten så de inte kan ta sig in och sätt metallnät på håligheter i grunden och ventiler. En råtta tar sig in genom ett 20 mm litet hål vilket är lika stort som diametern på en enkrona.
• Täta rörgenomföringar, till exempel under diskbänken. Något som brukar glömmas bort är genomföringar till elementrör. En råtta kan klättra flera våningar på insidan av ett avloppsrör.
Källa: Anticimex