”Det är hysteriskt” – turisterna om liftkortens prisökning i Sälen

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaden för liftkort för en barnfamilj har ökat med 40 procent på Skistar i Sälen jämfört med för sex år sedan, det visar siffror som SVT tagit fram. Något som turister i Sälen reagerar starkt på.

– Det är hysteriskt, så mycket har inte ens lönerna ökat, säger turisten Maria Henrixon.

Både Maria Henrixon och Azhar Dalawe har varit i Sälen flera gånger och märkt att priserna ökat, både för liftkort och skidhyra.

Planen var dock att åka till alperna respektive Bosnien, men där osäkerheten kring pandemin gjorde att de båda familjerna valde Sälen både i år och förra året.

– Och sonen tycker om Sälen och ville åka hit med sina kompisar nu. Vad ska man göra? Säger Azhar Dalawe.

Söker andra alternativ

Maria och Azhar har siktet inställt på att ta sig utomlands vid nästa skidsemester, speciellt när priserna i Sälen gått upp. Även Tuan Pham med familj funderar på alperna efter att ha varit i Sälen gånger.

Var går smärtgränsen?

– För när vi inte har råd att åka mer? Det vet vi inte än. Man får prioritera, säger Tuan.

Men Skistar, som driver anläggningarna, försvarar de höga priserna.

– Med det utbud vi har så är det prisvärt att åka till fjällen, säger Niclas Sjögren Berg som är operativ direktör på Skistar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.