Tredelad bild. Vänster: person i sjal. Mitten: person med svart tröja. Höger: person i ljus jacka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför tror studenterna på Högskolan Dalarna i Borlänge att allt färre av deras klasskamrater tar studielån? Se svaren i videoklippet: ”Rena rama rånet” Foto: Katja Inga/SVT

”Det är rena rånet” – så säger dalastudenterna om att låna från CSN

Publicerad

Andelen studenter som tar studielån minskar. Det är första gången sedan 2011 som man ser en minskning.

CSN:s utredare tror att den ekonomiska situationen har förbättrats för många studenter.

– Att inflationen har sjunkit tillbaka bedömer vi har effekten att det är inte lika många som behöver ta lån helt enkelt, säger Carl-Johan Stolt, utredare på CSN.

Nollräntan ett minne blott

De senaste åren har räntan på CSN-lån ökat från låga nivåer. 2022 låg räntan på 0,00 procent. I höstas fastställde regeringen räntan för 2025 till 1,98 procent.

CSN tror att räntan kan stiga ytterligare under 2026, för att därefter sjunka igen. Räntenivån är flera procentenheter lägre än vad bankerna brukar erbjuda för bolån och konsumstionslån.

Svag minskning

Andelen studenter i Sverige som tog lån minskade från 75,5 procent till 75 procent under 2024, det framgår av CSN:s officiella statistik.

– Det är rena rånet, säger Mohamed Ismaaciil Shire om att låna pengar hos CSN. Han studerar på Högskolan Dalarnas Borlängecampus och tar inga lån.

– Jag har deltidsjobb och hoppar in när jag har tid, säger han.

Vad avgör CSN-räntan?

I slutet av varje år fastställer regeringen kommande års ränta på studielånen. Den beräknas utifrån statens upplåningskostnad de senaste tre åren och subventioneras sedan med 30 procent.

Studielånet ska börja betalas tillbaka tidigast 6 månader efter att man senast haft studiestöd.

Hur mycket man ska betala varje år avgörs av fyra olika faktorer:

• Storleken på lånebeloppet.

• Hur hög räntan är.

• Hur länge man ska betala på lånet.

Ett uppräkningstal på 2 procent per år vid oförändrad ränta. (Det medför att årsbeloppet kommer att öka något varje år, om låntagaren följer sin betalningsplan och räntan är oförändrad.)

Räntehöjningen gäller alla som har studielån som är tagna efter 1988. Lån som är tagna innan dess påverkas inte då de i stället räknas upp med ett så kallat regleringstal.

Man kan som längst betala tillbaka sitt lån i 25 år. Lånet ska vara betalt det år man fyller 64 år, alternativt 60 år beroende på när lånet betalades ut.

Källa: CSN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.