• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergvik i Söderhamns kommun, Gävleborgs län. Det brinner kraftigt i ett radhus. Räddningsledaren uppmanar människor och trafik i området att hålla sig borta. Information om händelsen kan fås på restaurangen vid Bergviks IP. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Vägar i Dalarna där det kan bli köbildning under helgen är bland annat E16 Gävle–Falun–Malung och väg 50 Örebro–Borlänge. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Dödsolyckor i trafiken ökar kraftigt under midsommar

Uppdaterad
Publicerad

Midsommar är årets mest trafikintensiva helg och det märks på statistiken. Antalet olyckor ökar, speciellt under torsdagen. Enligt Transportstyrelsen är E16 genom Falun den vägsträcka där det inträffat flest sommarolyckor i Dalarnas län de senaste åren.

Dödsolyckorna är i genomsnitt 35 procent högre under midsommarhelgen jämfört med andra dagar i juni, enligt Riksförbundet M Sverige. Flest olyckor sker där det är mest trafik, men risken för allvarliga olyckor är också högre på mindre vägar.

För polisen i Dalarna innebär midsommar mycket arbete med just trafikstörningar menar polisen Hanna Furugren.

Torsdag och söndag värst

– De största trafikströmmarna blir troligen på torsdagen eftersom folk vill vara på plats inför sitt midsommarfirande, och så räknar vi med att många åker hem på söndag.

Även Trafikverket upplyser om vägar med ökad risk för köbildning under midsommarhelgen och i Dalarna är det E16 Gävle–Falun–Malung, väg 50 Örebro–Borlänge, och väg 70 Enköping–Borlänge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kolla på klippet för att se var de flesta vägarbetena finns på Sveriges vägar i sommar. Foto: Magnus Andersson/TT

Antal döda och skadade i trafikolyckor juni-augusti i Dalarna

År Omkomna Svårt skadade

2013 4 34

2014 2 19

2015 2 18

2016 6 22

2017 2 19

2018 2 30

2019 2 28

2020 3 11

2021 4 26

2022 1 22

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.