två män vid en gul husfasad som öppnar en dörr

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med och se hur det ser ut inne i Borlänges nyaste studentbostäder nära nya campus som ny fyllts med studenter. Foto: Jonna Björnbom/SVT

Efter högskolans flytt till Borlänge centrum – nu fylls gammalt hostel med studenter

Uppdaterad
Publicerad

I september öppnar Högskolan Dalarnas nya campus i centrala Borlänge. Och nu fylls Tunabyggens nya studentboende i centrum med hyresgäster.

På Målargatan i Borlänge har ett före detta hostel blivit studentboende. Det stod klart redan förra hösten för studenter, men ungefär hälften av lägenheterna stod då tomma. Nu när campus flyttat till centrala Borlänge har boendet fyllts upp med högskolestudenter.

– Det ser ut som att vi kommer att få alla våra studentbostäder uthyrda. Och i och med vår bostadsgaranti så kommer de som sökt till Högskolan Dalarna och vill flytta hit att få en bostad till hösten, säger Christoffer Ahlenius, studentkoordinator på Tunabyggen.

Bra bostadsmarknad

Enligt en ny kartläggning från branschorganisationen Studentbostadsföretagen ser bostadsmarknaden positiv ut för den som söker studentbostad. Den bilden delas av bostadsbolagen som tillhandahåller studentbostäder i Dalarna.

Enligt undersökningen märks ett visst överskott på både korridorrum och övriga studentbostäder i Borlänge.

God tillgång i Falun

I Falun uppger Kopparstaden att tillgången på bostäder för studenter är god, trots att antalet antagna till Högskolan Dalarna ökat i år.

I videon: Följ med och se hur det ser ut inne i bostäderna: ”Nyrenoverade duschbås”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.