Magnus Birkeholm står på en stege vid skidliften. Han är en av de nya delägarna till skidanläggningen på Gesundaberget i Mora.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En hel del att ta hand om” – följ med delägaren Markus Birkenholm på en rundtur på berget och se vad som behöver åtgärdas innan anläggningen kan fungera igen. Foto: Johan Lundahl/SVT

Efter konkurs och misskötsel – nu blir det liv på Gesundaberget igen

Publicerad

Nu har skidanläggningen på Gesundaberget i Mora fått nya ägare. Efter tre år av förfall påbörjas nu renoveringen och de nya ägarna hoppas på att kunna öppna några nedfarter redan i vinter.

– Vi tänker utveckla berget på nytt, säger Markus Birkenholm som är en av delägarna till Nya Gesundaberget AB som nyligen köpt konkursboet.

Backarna som lockat skidåkare sedan 30-talet på vintern och på senare år även cyklister på sommaren har stått öde i tre års tid, då den förre ägaren inte haft råd att driva verksamheten.

Tre år tills anläggningen är i full drift

Efter tre års obefintlig skötsel av fastigheter och liftsystem är renoveringsbehovet av anläggningen stort. Enligt Magnus är målsättningen att komma i gång med verksamheten i etapper och han hoppas kunna öppna några nedfarter redan i vinter. Om tre år ska en året-runtanläggning vara i full drift.

Eldsjäl har drivit på processen

Stig Wass vid Gesunda bystugeförening har länge engagerat sig för att berget åter ska fyllas med skidåkare och cyklister.

– Det var många som ville köpa anläggningen av den förre ägaren, men han ville inte sälja. Det krävdes en konkurs för att andra skulle kunna ta vid, säger Stig Wass som själv nyttjat backen sedan han var barn.

Glädjens dag

– Nu har vi äntligen hittat de rätta köparna, det är glädjens dag idag, säger Stig Wass som lagt 100-tals timmar för att hjälpa konkursförvaltaren att hitta nya ägare till anläggningen.

– Jag har hållit på sammanlagt i tre år och jobbat med det här. Ibland varit oerhört sorgligt att se hur anläggningen förfallit. Men nu kommer vi i gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.