Katharina Hultberg står framför en orange bakgrund med texten ”Pensionsmyndigheten”. Hon har hörlurar på sig och håller i en penna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Checklista som gör att det blir lättare och konkretare” – lär dig mer om Efterlevandeguiden i videoklippet. Foto: SVT

Efterlevandeguiden ska hjälpa anhöriga efter ett dödsfall

Uppdaterad
Publicerad

Besvärliga myndighetskontakter och svårt att veta vad som behöver göras – det vittnar många sörjande om efter ett dödsfall. Därför har tre stora myndigheter gått samman och skapat Efterlevandeguiden.

Föreningen SAMS, Samarbete för människor i sorg tycker att det behöver fler sådana hjälpmedel. Deras medlemmar har i en rapport lyft fram flera brister och moment som är krångliga i kontakten med myndigheter efter att någon har dött.

– Det förvånade oss att det var så många som far illa, säger vice ordförande Anna-Lena Törnell utanför Falun till SVT Dalarna.

Sammanställning från flera myndigheter

Efterlevandeguiden har funnits sedan 2016 och har arbetats fram av Skatteverket, Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten. I videoklippet förklarar Pensionsmyndighetens kommunikatör vad som finns i guiden.

– Den ger vägledning under en längre tid, säger Katharina Hultberg på Pensionsmyndigheten.

Här finns vägledning för människor i sorg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.