På listan av uppdrag hittar man bland annat att arrangera ett bröllop och här gifter sig Louise Andersson och Hanna Berg under ledning av Tobias Wretskog – något som ger 40 poäng. Men flera uppdrag har även valts bort av rektorerna på Lugnetgymnasiet för att det ska passa alla elever. Foto: Sandra Lind/SVT

Studenterna ”gifter” sig för att få springa ut först

Uppdaterad
Publicerad

Bröllop på låtsas, elever klädda i sopsäckar och att det ska slickas bort kolasås från någons mage – det är några av uppdragen som eleverna på Lugnetgymnasiet i Falun gör när de tävlar om att ta poäng och vinna tävlingen om att få springa ut först på studentdagen.

– Man vill ju springa ut först och visa att man är bäst, säger Anna Gullberg, elev, och skrattar. 

Det är elevkåren på Lugnetgymnasiet som tillsammans med lärare och rektorer tagit fram en lista med över 100 uppdrag som eleverna ska försöka att utföra. 

– Vi har lobbat mycket med rektorerna för att allt ska ske inom lagen och att ingen ska känna sig utanför. Det har funnits uppdrag som rektorerna valt att ta bort, säger Cathrine Ringdahl, ordförande för elevkåren.

På listan av uppdrag hittar man bland annat att arrangera ett bröllop och här ”gifter sig” Louise Andersson och Hanna Berg under ledning av Tobias Wretskog – något som ger 40 poäng. Men flera uppdrag har även valts bort av rektorerna på Lugnetgymnasiet för att det ska passa alla elever. Foto: Sandra Lind/SVT

”Intensiv slängkyss till främling”

På listan av uppdrag hittar SVT Nyheter Dalarna bland annat:

  • Dricka ett rått ägg
  • Ge en intensiv slängkyss till en främling
  • Gör en mänsklig bowling
  • Blås upp en kondom med näsan

40 poäng för bröllop

De olika uppdragen har poängsatts och klarar studenterna någon punkt på listan, så kan de tillgodoräkna sig dem i tävlingen. Att arrangera ett bröllop ger exempelvis hela 40 poäng. 

– Vi har reviderat listan många gånger för att se till att de uppdrag som eleverna ombeds att göra ska vara okej, säger Susanna Walter-Westberg, rektor.

Vem som vinner? Ja, det vet får eleverna reda på under själva studentdagen i Falun den 16 juni.

TV: Se hela inslaget – här ”gifter” sig Louise och Hanna för poängen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Studenten

Mer i ämnet