När det är eldningsförbud är all eldning utomhus är förbjuden, med undantag för grillning på egen tomt och då på obrännbara underlag som sten och grus.
Engångsgrillar inte tillåtna
Men engångsgrillar är inte tillåtet att använda under rådande omständigheter. Engångsgrillar blir mycket heta undertill och ska kylas med mycket vatten innan de slängs.
En av de vanligaste brandorsakerna vid grillning är att man tömmer resterna i en soptunna när det fortfarande finns glöd kvar.
– Engångsgrillar kan lätt orsaka bränder, de kan bli mycket varma och ställer man en engångsgrill i gräset kan det lätt ta eld i gräset, säger Björn Björkman, expert på Brandskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.
Det här ska man tänka på
Sommarvärmen som varit den senaste tiden har lett till att många vistas utomhus och grillningen har blivit en central del av det sociala umgänget.
Björn Björkman ger tre tips på vad man ska tänka på:
1. Den som tänder en eld har själv ansvaret för att elden inte vållar någon skada.
2. De flesta tror att de kan hantera en grill, men ändå inträffar många bränder orsakade av grillning utomhus.
3. När elden väl sprider sig går det fort. Många bränder kan undvikas om fler lär sig vad man ska tänka på.