I ett mål som nyligen avgjordes i Falu tingsrätt får en man som upprepade gånger åkt fast för olika trafikbrott behålla bilen på grund av att den är värd 300 000 kronor. Detta trots att tingsrätten i samma resonemang slår fast att det vore motiverat att ta bilen från mannen för att förhindra fortsatt brottslighet.
– Det vore fruktansvärt illa om den som hade en bil som är värd lite mer skulle klara sig undan ett förverkande samtidigt som den som är lite fattigare och inte har råd med en sådan bil skulle få sin bil förverkad. Det här är ett exempel på flathet från domstolssidan, säger Sven-Erik Alhem.
”Värdet av bilen en relevant omständighet”
Domaren i det aktuella målet vill inte ställa upp någon intervju men skriver i ett mejl till SVT:
”Vid fråga om ett förverkande av en personbil ska ske beaktar tingsrätten samtliga relevanta omständigheter som framkommit vid huvudförhandlingen. Värdet av bilen är en sådan omständighet.”
Åklagaren inte förvånad
Kammaråklagare Ann-Charlotte Ädling var den som drev målet och hon är inte förvånad över att tingsrättens ogillade hennes yrkande att förverka bilen.
– Tittar man på det som anförts i domen så är det värdet på bilen och behovet i familjekretsen som lett fram till att det bedömts oskäligt att förverka bilen. Så det är en sammatagen bedömning. Men oftast är det så att de fordon som förverkas är väldigt mycket mindre värda, säger Ann-Charlotte Ädling som ännu inte bestämt sig för om hon ska överklaga domen.
– Man kan jämföra med brott mot knivlagen. Om någon går omkring med en värdefull samlarkniv så vägs det in i beslutet om förverkan. Ju dyrare något är desto svårare att få något förverkat.
Hör Sven-Erik Alhem utveckla sin kritik i klippet ovan.