Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Både Ida Laurila och Serpil Coban tycker att det har varit en intensiv tid att studera på Dalarnas Högskola arbetsintegrerade lärarutbildning Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Examen för de första studenterna på Högskolan Dalarnas arbetsintegrerade lärarutbildning

Uppdaterad
Publicerad

Nu tar den första kullen arbetande lärarstudenter examen vid Högskolan Dalarna. Studenterna har genom ett unikt program arbetat i skolan och studerat till behöriga lärare samtidigt.

Det råder brist på lärare i hela landet och genom ett samverkansprojekt mellan Högskolan Dalarna och Pedagogiskt utvecklingscentrum Dalarna startades därför ett nytt lärarprogram 2017 på högskolan. I det kan studenterna arbeta som lärare samtidigt som de utbildar sig. De har varit anställda på en skola 50 procent och studerat 75 procent under studieåren.

– På det här sättet så har jag fått jobba samtidigt som jag blivit säker på att jag vill jobba med barn, säger Serpil Coban.

Högskolan Dalarna

Under fredagen tog de första studenterna från denna utbildning examen. Sammanlagt var det 20 personer som nu lämnar högskolan för att helt ägna sig åt läraryrket.

– Det är jätteskönt att det är över eftersom det har varit ganska tidskrävande. Men med facit i hand så är det en unik erfarenhet man står med, säger Ida Laurila.

Enligt Högskolan Dalarna, som var först ut, finns den här typen av utbildning nu på 10 andra högskolor och universitet i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskolan Dalarna

Mer i ämnet