– Om fäbodarna försvinner kommer mycket kunskap att gå förlorad, säger Inger Wiklund Forss.
Fäboddriften handlar om att föra djuren till sommarbete på en fäbodvall i skog eller fjäll under sommaren, samt att ta hand om mjölken och bereda smör och ost på plats.
Fäbodkulturen är levande i framförallt Dalarna, Härjedalen och Jämtland. Men de blir allt äldre och framtiden är oviss.
”Bra att bli mer självförsörjande”
Inger är just i färd med att göra ost på mjölken som kommer från getterna som vandrar på fäboden. En del av getterna tillhör Göran Hagman som har samarbetat med Inger i många år.
– Jag tycker fäbodlivet är fantastiskt och jag tror det är bra att gå tillbaka lite till det gamla och bli mer självförsörjande, säger han.
80 gårdar med fäbodbete i länet
Enligt Jordbruksverket finns det i dag cirka 80 fäbodar med fäbodbete i Dalarna. Inger Wiklund Forss är en av dem. Innan henne var det hennes mamma som var fäbodkulla på Grejsans fäbod.
Hon har burit in getmjölken och hällt den i en svart kittel som står över den öppna elden inne i huset.
– Att sitta och koka messmör är en av de sysslor jag tycker allra bäst om, så här har kvinnor suttit i flera hundra år före mig.
Fäbodar kan bli världsarv
Just nu pågår ett arbete för att få fäbodar klassat som ett immateriellt världsarv, något som Inger tycker vore bra.
– Det skulle kunna lyfta intresset och göra så att man blir mån om att bevara det här.
Följ med till Ingers fäbod i klippet.