Göran Hagman och Inger Wiklund Forss håller Grejsans fäbod levande Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Fäbodbrukaren Inger tror på framtiden: ”Får se om någon tar över stafettpinnen”

Uppdaterad
Publicerad

Grejsans fäbod utanför Enviken i Falu kommun har anor sedan 1600-talet. Idag är Inger Wiklund Forss en av fäbodbrukarna där. Hon tror inte att fäbodlivet är på utdöende.

– Jag tycker fäbodlivet är fantastiskt och jag tror det är bra att gå tillbaka lite till det gamla och bli mer självförsörjande, säger hon.

– Om fäbodarna försvinner kommer mycket kunskap att gå förlorad, säger Inger Wiklund Forss.

Fäboddriften handlar om att föra djuren till sommarbete på en fäbodvall i skog eller fjäll under sommaren, samt att ta hand om mjölken och bereda smör och ost på plats.

Fäbodkulturen är levande i framförallt Dalarna, Härjedalen och Jämtland. Men de blir allt äldre och framtiden är oviss.

”Bra att bli mer självförsörjande”

Inger är just i färd med att göra ost på mjölken som kommer från getterna som vandrar på fäboden. En del av getterna tillhör Göran Hagman som har samarbetat med Inger i många år.

– Jag tycker fäbodlivet är fantastiskt och jag tror det är bra att gå tillbaka lite till det gamla och bli mer självförsörjande, säger han.

80 gårdar med fäbodbete i länet

Enligt Jordbruksverket finns det i dag cirka 80 fäbodar med fäbodbete i Dalarna. Inger Wiklund Forss är en av dem. Innan henne var det hennes mamma som var fäbodkulla på Grejsans fäbod.

Hon har burit in getmjölken och hällt den i en svart kittel som står över den öppna elden inne i huset.

– Att sitta och koka messmör är en av de sysslor jag tycker allra bäst om, så här har kvinnor suttit i flera hundra år före mig.

Fäbodar kan bli världsarv

Just nu pågår ett arbete för att få fäbodar klassat som ett immateriellt världsarv, något som Inger tycker vore bra.

– Det skulle kunna lyfta intresset och göra så att man blir mån om att bevara det här.

Följ med till Ingers fäbod i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.